Bucurestii Vechi si Noi

INTERVIU | MIRCEA IONIŢĂ: OPERA COMICĂ PENTRU COPII ESTE UN VIS

06 martie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Mircea Ioniţă este balerin la Opera Comică pentru Copii încă din anul 2005 şi a dansat în majoritatea spectacolelor de balet. Vorbeşte cu sclipire în ochi despre pasiunea lui şi îşi consideră cariera artistică o poveste…pe care vă invit să o cunoaşteţi!

De ce ar trebui ca cei mici să vadă spectacolul ,,Alice în Ţara Minunilor”?

Pentru că este o poveste de vis, este un spectacol şi pentru copii, dar şi pentru adulţi. Acest spectacol te face să înţelegi că viaţa e un basm, povestea spectacolului se regăseşte în viaţa noastră.

Tu cine eşti în ,,Alice în Ţara Minunilor”?

Eu sunt Bursucul, acest personaj este o provocare pentru mine. Bursucul este somnoros, morocănos şi dezinteresat de ceea ce se petrece în jurul lui. Îmi place foarte mult acest personaj şi am lucrat mult la el ca să îl aduc cât mai mult în actualitate.

Cu ce fel de regizori îţi place să lucrezi?

Îmi plac regizorii care ştiu să pună artiştii în evidenţă, care te observă şi ,,pune reflectorul” din unghiul corect în aşa fel încât să te scotă în evidenţă. De exemplu, doamna Corina Dumitrescu este un astfel de regizor, de asemenea, domnul Cătălin Caracaş cu care am început să lucrez când eram la început de drum, în anul 2005.

Cum a început drumul tău?

Când eram mic eram pasionat de muzică, am studiat patru ani pian principal la liceul de arte din Galaţi, iar părinţii au hotărât să fac altceva, să îmi dezvolt alte aptitudini şi m-au înscris la balet. M-am îndrăgostit imediat de balet! În anul 2005 eram deja angajat la Opera Naţională de trei ani, iar  Mihai Babuska şi Cătălin Caracaş m-au recrutat şi la Opera Comică pentru Copii pentru spectacolul ,,Minuniţa şi Vrăjitoarea”. De atunci a început povestea mea, mie aşa îmi place să o numesc – poveste, pentru că dacă eşti pasionat nu există oboseală. De exemplu, dintre personajele pe care le-am interpretat la OCC nu aş putea să zic că unul îmi place mai mult decât altul, pentru că mă implic cu plăcere mereu la fiecare rol. Am deja 14 ani de când fac parte din baletul Operei Comice pentru Copii şi sper să continui cât pot de mult pentru că aici este o atmosferă minunată.

În aceşti 14 ani cât de mult s-a schimbat publicul format din copii?

Sunt mai disciplinaţi, la foarte multe spectacole există o disciplină de necontestat. Pubicul format din copii este cel mai pur critic.

Cum arată copilăria unui balerin?

Nu există copilărie sau cel puţin este diferită de cea a unui copil care nu are o astfel de activitate. Mi-am petrecut foarte multe ore la antrenamente, la repetiţii şi nu am avut timp să îmi petrec copilăria, dar a meritat sacrificiul. Baletul este o meserie foarte frumoasă, spunea cineva că este catalogată la nivelul unui miner, sunt total de acord!

Când erai la început de carieră, ce ţi-a venit cel mai greu?

În clasa a VIII a m-am mutat în Bucureşti pentru Liceul de Coregrafie ,,Floria Capsali” şi venind din provincie eram timid şi speriat. A fost o spaimă generală pentru mine primul an, mai ales când aveam contact cu oamenii pe care îi consideram modele.

Când nu vei mai putea dansa, ce vei face?

M-am văzut întotdeauna pe scenă, chiar dacă nu aş mai face balet, aş lucra cu siguranţă tot în domeniul artistic. Probabil am să predau, mi-ar plăcea să susţin cursuri de dans de caracter şi să dezvolt tineri interpreţi pentru rolurile de compoziţie.

Ce îţi oferă acestă meserie?

O împlinire sufletească, de abia aştept să ajung la următorul spectacol şi să ofer cu 10% mai mult decât la reprezentaţia anterioară. Este o adrenalină pe care o simt mereu şi la care nu pot să renunţ.

Dar nu ai momente de epuizare?

Ba da, sunt şi momente de epuizare, cea mai grea este oboseala psihică. Dar dacă îţi place ceea ce faci te motivezi şi treci peste.

Ce faci când nu dansezi?

Îmi plac sporturile cu maşini, să mă plimb, să citesc … deşi nu am prea mult timp să dedic acestor pasiuni. Oricum, nu mă pot deconecta prea mult de balet.

Ce carte ai citit ultima dată?

,,Infernul” de Dan Brown, am citit-o înainte de Crăciun, când am avut câteva zile libere.

Ai imaginea Operei Comice pentru Copii de acum 14 ani, dar cum o vezi peste 10 ani?

Opera Comică pentru Copii este un vis! O să evolueze în bine. Ceea ce are cel mai bine Opera Comică pentru Copii este promovarea, are o echipă de PR extraordinară. Cred că acestă instituţie are cea mai bună promovare din Bucureşti. Iar peste 10 ani, fără doar şi poate va avea un nume cu adevărat răsunător. Opera Comică pentru Copii este o instituţie de la care pleci acasă cu o ,,porţie” de educaţie.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto Arhivă personală

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign