Vedere din faţa benzinăriei de la Lido

 

Foto: începutul anilor 30.
Vedere din faţa benzinăriei de la Lido aflată pe colţul cu strada Franklin unde se afla şi intrarea la piscina cu valuri a Hotelului Lido, precum şi la terasa-restaurant a Hotelului Lido.
Benzinăria din prim-plan a fost construită încă din 1930 într-un plan prin care s-au ridicat 10 benzinării în Bucureşti. A fost desfiinţată după cutremurul din 4 martie 1977 când a fost grav avariată iar lucrătorul de acolo a murit strivit de dărâmăturile blocului din spate (blocul Simu).În stânga imobilului Ciclop (construit prin anii 1921-1922 pe terenurile lui Dumitru Bragadiru) se vede clădirea dinaintea actualului hotel Ambasador (construit după planurile arh. Arghir Culina între anii 1937-1938 şi inaugurat în 1939), un Garaj, teren pe care se aflau grajdurile şi şoproanele politicianului Alexandru Marghiloman, vila lui fiind demolată prin 1930 pentru a se construi pe locul ei blocul Aro.
Chiar în spatele Hotelului Ambasador se afla Şcoala elementară şi gimnazială Sfânta Maria (deservită de măicuţe catolice) numită şi Pitar Moş. Liceul Sfânta Maria se afla în clădirea unde acum funcţionează Facultatea de Geologie.
Sursa foto: Facebook, Bucureştiul secret, foto de Willy Pragher.

de Belkine Gabriel