Autobuze avem. Ce ne lipsește?

 

Avem autobuze noi, vom avea și autobuze electrice și hibrid și tramvaie noi. Avem aplicația InfoSTB, care ar trebui să ne spună când vine autobuzul în stație, să transforme transportul public într-o alternativă la cel cu mașina personală, adică să-l facă predictibil și civilizat.

Ceva încă ne lipsește însă. Ce ne lipsește, oare ?

Nu avem, încă, o succedare regulată a mijloacelor de transport în stații.

Toate bune și frumoase, dar aseară, la ora 19:00, pe Lascăr Catargiu, pe direcția către Piața Victoriei, trei mașini ale liniei 300 mergeau în caravană una după alta, parcă pentru a nu se pierde pe drum.

De ce circulau autobuzele în cârd? Fiindcă era oră de vârf, fiindcă autobuzele stăteau blocate în trafic și fiindcă nici aplicația, nici faptul că sunt noi nu le putea scoate din coloanele de mașini.

În timpul acesta, cei care au ajuns în stații, după trecerea convoiului de autobuze ale liniei 300, au rămas să aștepte mult și bine un autobuz.

Benzile dedicate toate public …

Care ar fi soluția pentru ca transportul public să poată fi cu adevărat prefictibil?
Benzile dedicate mijloacelor de transport în comun sunt singura soluție! Pentru că autobuzele să meargă șnur pe banda specială, pe Magheru, pe Lascăr Catargiu, pe Ion Mihalache etc.

De ce nu devin benzile dedicate realitate …

Dar nimeni nu vrea să pună în aplicare această soluție. De ce? Pentru că ar lua o bandă de circulație pe bulevarde și s-ar enerva domnii șoferi, care ar sta și mai mult blocați în trafic.

Păi tocmai asta e ideea! Dacă transportul în comun ar merge șnur și șoferii ar vedea autobuzele, troleibuzele și tramvaiele trecând pe lângă ei, în timp ce ar sta blocați în coloane, atunci ar renunța la mașinile personale și ar folosi transportul public.

Deci aceasta ar fi soluția pentru a descuraja transportul cu mașina personală, pentru a reduce traficul rutier, congestia și poluarea.

sursa-bucurestifm.ro/