Bucurestii Vechi si Noi

Există multă poezie și viață trăită în reprezentarea noastră despre inimă – Cartea ”Inima îndrăgostită”, apărută la Editura Nemira, scrisă de Marilyn Yalom

19 aprilie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Semnalari Culturale

Există multă poezie și viață trăită în imaginarul comun despre inimă. Din cele mai vechi timpuri acest organ a reprezentat ideea de dragoste, de comuniune cu divinul, de comunicare cu celălalt la nivel afectiv.

Cartea ”Inima îndrăgostită” apărută la Editura Nemira, scrisă de Marilyn Yalom, este o istorisire colorată și subiectivă a inimii și a acelor locuri comune ale dragostei ce se regăsesc în frumoasele poezii și povești de dragoste ce au fermecat publicul decenii și secole. Structurață istoric, cumva scolăresc, carte izbutește să acopere sumar perioade diferite din istoria literară a lumii care au oferit cuvântului inimă o semantică aparte, de sine stătătoare.

Datorită acestei cărți putem afla de ce verigheta se pune pe degetul inelar sau ce înseamnă cu adevărat cerutul mâinii în căsătorie sau despre caracterul nobil ce era o condiție obligatorie pentre orice bărbat se încumeta să cucerească inima unei femei. Pețitorul care făcea dovada nobleții sașe, dincolo de avere, era eligibil în inima domnișoarei ce-și dădea și mâna, nu doar inima, într-o convenție ce există și astăzi și anume – căsătoria.

Lecția medievală e ascultarea propriei inimi și a mesajului încifrat de ea rațiunii

În aceeași notă se subliniază în carte faptul că dacă un bărbat voia să cucerească o femeie trebuia să-și demonstreze noblețea inimii prin mai multe încercări, precum și prin voința de a suferi și prin credința sa profundă de neclintit.

Femeia decidea în materie de inimă. Sfera inimii era rezervată femeii, ea decidea cui urma să-i ofere inima împreună cu tot ce avea mai drag închis în ea, blândețe, căldură, înțelegere, alint, etc. Lecția medievală e ascultarea propriei inimi și a mesajului încifrat de ea rațiunii, deseori demolatoarea exceselor imaginative ale inimii. Ce spune inima e literă de lege după ce rațiunea își da CTC asupra profilul și calităților bărbatului cuceritor ce curtează femeia prin fapte, vorbe și prin înfățișarea caracterului său nobil.

E poezie, frumusețe, boemitate, dar era și o expresie literară a ce năzuiau medievalii în dobândirea iubirii sau în căutarea acestui ideal, medievali ce, deseori, trec drept barbari din cauza mediocrității convenabile cu care unii scrutează, astăzi, istoria.

Dragostea o nebunie pentru care merită să trăiești și să mori

Vă lăsăm pe dumneavoastră să descoperiți cui îi aparține acest citat: ”Dragostea adevărată unește inimile a doi oameni cu un șimțământ atât de înălțător, încât ei nu mai pot tânji după îmbrățisările altcuiva”.  În această lume descrisă în paginile cărții nu merge cu jumătăți de măsură, ideea este simplă și imuabilă – dragostea o nebunie pentru care merită să trăiești și să mori.

Caritatea e atribuită iubirii de oameni și de Dumenzeu, mai puțin acțiunilor practice  ce denotă filantropie, mărinimie sufletească măsurabilă direct în resurse financiare și timp alocat. E mai mult o atitudine mentală de raportare în lume.

Simbolul mâiniilor. al cerutului mâinii, Sfântul Valentin, care trece drept o sărbătoare a inimii, legătură între inimă și divin, sunt câteva elemente ce pictează un tablou larg prin care problema inimii, a dragostei se tratează minuțios, cu grijă parentală, în carte.

Un detaliu care poate trece aparent insignifiant de ochiul cititorului contemporan este acela că primele felicitări cu ocazia Zilei de Sfântul Valentin erau în versuri scrise de mână. Astăzi cu bani poți cumpăra cea mai frumoasă felicitare, dar nu poți cumpăra cea mai profundă caligrafie ce izvorăște din inimă.

Câteva lecții istorice sunt în carte pentru legitatea inimii. Dragostea are o rațiune de a fi care necesită o pregătire spirituală și o vitalitate sufletească permanentă. Exercițiul dragostei este neîntrerupt ca inima noastră ce bate, nepăsătoare de trup și rațiune. Ea nu vine ca un dat în mâna celui care o cere. Inima e asociată și astăzi, atât grafic cât și verbal, cu dragostea romantică. Să nu uităm:

– Păzește-ți inima mai mult decât orice, căci din ea țășnește viața. – Pildele lui Solomon.

 

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign