Bucurestii Vechi si Noi

INTERVIU | IOANA MOCANU (Rețete cu vlăstari): „În fuga permanentă după vindecare, trăim în capcana oricărui remediu ce ne pică în brațe”

15 aprilie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi A-mestecate, Semnalari Culturale

Deși gătitul a fost întotdeauna o pasiune, Ioana Mocanu și-a concentrat atenția asupra vlăstarilor, iar în prezent administrează singura pagină care promovează exclusiv rețetele cu vlăstari și beneficiile acestora, dezvoltând o întreagă rețea în social media (Facebook, blog, YouTube, Instagram).

Pe lângă rețetele pregătite de ea, Ioana încurajează cât mai mult educația alimentară prin awareness, prin rețete care să diminueze fenomenul de food waste și prin acțiuni caritabile în care se implică alături de cei care îi susțin preocuparea pentru un stil de viață sănătos.

 

Ce te-a determinat să începi această călătorie?

 Interesul pentru puterea care se ascunde în niște plante atât de mici. Am vrut să aflu mai multe despre beneficiile lor și recunosc că e un studiu fascinant. În fiecare zi parcă încă descopăr ceva nou.

Vlăstarii sunt o lecție pentru mulți dintre noi, oamenii. Probabil că ar trebui să învățăm de la ei. Nu o să vezi niciodată un vlăstar de ridiche timid în fața unei ridichi, doar pentru că ea e mai mare. El știe că are cam de aproximativ 50 de ori mai multe proprietăți nutritive decât ea, deci… „never assume that big/loud is strong and tiny/quiet is weak.”

Cum a luat naștere pagina Rețete cu vlăstari și ce reacții ai primit din partea celorlalți?

 Pagina a luat naștere din dorința de a da mai departe. Pentru mine, vlăstarii și iarba de grâu au fost o revelație și mi-au adus multe schimbări, creând o armonie între corp, suflet și minte. Nu e totul despre corp, nu se rezumă totul la asta. Corpul e un fel de garsonieră în care trăim, facem curat din când în când, luăm masa și dormim. Dar omul, în structura sa, nu e doar atât.

Am văzut că sunt persoane care rezonează cu mine și asta m-a făcut să merg mai departe. Mai ales fiind la început, au fost oameni de la care am învățat (și încă învăț) enorm de mult, deși ei urmează rețetele mele.

Viața e un schimb permanent și Dumnezeu mi-a demonstrat asta în timp. Oferă cât poți de mult și primește înapoi doar cât ai nevoie. Informație, zâmbete, recunoștință, o haină, o pâine, un cuvânt bun. Toate astea vor veni înapoi într-o zi; poate că nu azi, nu mâine, nu de la aceeași persoană și nu sub aceeași formă, dar vei primi înapoi.

Care crezi că este cea mai mare problemă a oamenilor, în ceea ce privește alimentația zilnică?

Suntem prea grăbiți. Am uitat să zâmbim liniștiți la masă și să mulțumim pentru merindele puține, atâtea câte sunt, înconjurați de familie. Bunicii noștri ne adunau în jurul unui ceaun cu terci și era suficient. Secretul stă în simplitate. Simplitatea e vindecarea multor boli ale sufletului și ale trupului, fie că e durere tăcută sau lacrimă aprinsă pe obraz. G.K. Chesterton spunea în cartea sa, „Ereticii”, că „mult mai simplu este cel care mănâncă caviar pe negândite decât cel care mănâncă cereale cu lapte din principiu”.

Ce vreau să spun este că am uitat ce înseamnă să ne placă ceea ce mâncăm și am făcut din asta un scop pentru ceva. Acum mâncăm hrișcă și supă de varză, ca să slăbim, mâncăm bio, ca să trăim mai mult, mâncăm icre negre, ca să părem cineva, mâncăm 3 migdale înainte de culcare, ca să îmbunătățim calitatea somnului etc.

Sunt adesea întrebată despre tot soiul de afecțiuni care depășesc cu totul aria mea de specializare și informație și, de aceea, recomand mereu consultarea unui specialist. Eu sunt aici doar pentru a împărtăși experiența mea, doar că binele meu nu este întotdeauna și binele altuia, iar asta este cea mai mare capcană a celui care dăruiește.

Mâncarea s-a transformat, ușor-ușor, într-o unealtă foarte la îndemână care se vinde foarte ușor. E normal, fiindcă e una dintre necesitățile unui organism sănătos și e indispensabilă omului. E ușor să vinzi mâncare, dar e și mai ușor să vinzi mituri.

Spune-i unui vârstnic că scapă de durerile articulare, dacă suflă de 3 ori în ceaiul de dimineață și o va face.

Spune-i unei adolescente că va da jos 3 kilograme în 3 zile și 3 secunde cu suc de chilimbir (deși nu există așa ceva) și va da orice să-l aibă.

Spune-i unui băiat de liceu că scapă de acnee, dacă mănâncă morcov ras cu semințe de Chia și își va face plantație de Chia pe colină.

Despre asta este vorba.

photo credit: Tiberiu Vărzaru

 

Ce sunt vlăstarii și cu ce se diferențiază de aceste mituri ale semințelor de Chia?

Vlăstarii și semințele de Chia sunt niște superalimente cu beneficii uimitoare, doar că, înainte să le consideri leacul suprem, trebuie să le cunoști.

Așa cum spuneam mai devreme, în fuga permanentă după „vindecare”, trăim în capcana oricărui remediu ce ne pică în brațe. Titlurile mari vând foarte bine și exploatează foarte mult mintea nepricepută și lipsa de informare.

Semințele de Chia conțin 34,4 g de fibre/100 g, bananele conțin 2,6 g, iar un om are nevoie, în medie de 32 g de fibre/zi (femeile – 25 g, bărbații – 38 g). Totuși, peste tot apar aceleași titluri mari despre cum e important să mănânci o banană pe zi pentru aportul de fibre, la fel cum se întâmplă cu Chia. Și oamenii înțeleg din asta că trebuie să mănânci zilnic banane și trăiești o mie de ani. La fel se întâmplă cu avocado, nucile și alte oleaginoase. Sunt foarte sănătoase, dar extrem de bogate în grăsimi. Dacă grăsimile sunt naturale nu înseamnă că nu te vor îngrășa. Deci nu poți mânca 3 avocado și 2 banane pe zi și să spui că ești sănătos și zvelt. Cumpătarea e o regulă pe care o uităm prea des.

Revenind la vlăstari, aceștia sunt niște microplante, acele plante tinere, cu o lungime de câțiva centimetri, dezvoltate în primul lor stadiu de creștere (1-2 săptămâni), dar care au o densitate nutritivă mult mai sporită și un potențial activ superior plantei mature. Ne putem imagina macheta unei construcții ce comprimă și reprezintă cu exactitate fiecare detaliu sau un cub de Vegeta care înglobează gustul unui coș întreg cu legume din piață etc. Ceea ce i-a făcut atât de renumiți încă din Antichitate este faptul că, tocmai pentru că sunt mai mici ca dimensiune, au valori nutritive chiar și de 60-70 de ori mai puternice decât planta matură.

 

Îți crești singură vlăstarii sau îi procuri din magazin? E o diferență?

 Nu pot face comparația cu vlăstarii pe care îi găsim la magazin, fiindcă, momentan, singurii vlăstari certificați ecologic în România îi găsesc la El-Dor Plant, având o experiență de peste 11 ani pe piață. De aceea, sunt singurii vlăstari în care, personal, am încredere. Certificarea ecologică presupune nu doar semințe bio, ci și sol organic, interzicerea pesticidelor și a tuturor celorlalte substanțe toxice, interzicerea OMG-urilor (organisme modificate genetic), ba chiar și verificarea ultimelor culturi plantate în același sol. Dacă avem în vedere tratarea afecțiunilor mai grave, cred cu tărie că ar trebui să acordăm mult mai multă atenție provenienței tuturor produselor pe care le introducem în alimentația noastră.

Sigur că se pot crește vlăstari și acasă și chiar nu este deloc greu cu ajutorul unui germinator, dar e important să avem semințe de calitate. În rest, singura condiție strictă este hidratarea regulată (trebuie udați chiar și de 3 ori pe zi).

Ce te-a determinat să te implici și în alte acțiuni caritabile?

Același sentiment care m-a determinat să împărtășesc rețetele pe pagină. Am avut norocul să întâlnesc oameni extraordinari care au crezut în mine și, cu împreună cu ei, am reușit să facem lucruri extraordinare: ateliere de gătit pentru adulți și copii cu alergii, atelier de gătit la un azil de bătrâni, donații de cărți, participarea la târguri, programe detox etc. Eu, propriu-zis, nu am făcut nimic decât să fiu un intermediar al acestora.

Spre exemplu, într-o acțiune care încă este în desfășurare pentru donațiile de cărți în școli din sate cu copii defavorizați (într-un sat din Vrancea și într-o școală din Republica Moldova), cei de la El-Dor Plant au oferit o cutie cu vlăstari bio în schimbul oricărei cărți donate. Astfel, am reușit să strângem peste 1000 de cărți.

La fel s-a întâmplat la atelierul de gătit de la azil, unde toate produsele bio au fost donate de Biocorner, iar vlăstarii au fost oferiți de El-Dor Plant. Așa am reușit să le asigurăm bătrânilor o masă sănătoasă și curată.

 Unde îți putem găsi rețetele?

În ultima vreme, m-am axat mai mult pe rețetele postate pe blog și pe Instagram (Rețete cu vlăstari), iar pe YouTube postez rețetele video. Articolele documentate cu surse bazate pe studii de specialitate despre beneficii și recomandări le postez pe blogul El-Dor Plant aici.

 

 

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign