Bucurestii Vechi si Noi

ATUNCI ŞI ACUM: Magazinul ”Victoria” din Bucureşti

14 mai 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Magazinul ”Victoria” se află pe Calea Victoriei, la intersecţia cu Strada Lipscani, lângă Poliţia Capitalei, în clădirea care a găzduit în perioada interbelică ”Galeriile Lafayette”.

 


Foto 1: Galeriile Lafayette, astăzi Magazinul ”Victoria” din Bucureşti (1944)/ Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2: Magazinul ”Victoria” situat pe Calea Victoriei din Bucureşti (2019) / SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Imobilul în care se află astăzi Magazinul ”Victoria” a fost construit în 1928, după planurile arhitectului Herman Clejan. Herman Clejan (1886-1955), care şi-a făcut studiile la Politehnica din München, a fost un arhitect de orientare funcţionalistă şi designer de mobilier, potrivit lucrării ”Dicţionar universal al arhitecţilor”, autor Paul Constantin (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1986).

 

Clădirea a găzduit în perioada interbelică luxosul magazin ”Galeries Lafayette”, care fusese denumit astfel după celebrul magazin din Paris construit în 1912. A fost primul mare magazin universal din România, după modelul magazinelor cu spaţii mari de expunere din Paris. Era un magazin modern, luxos, dotat cu lift, având în interior coloane şi pe jos marmură.


Foto 1: Galeriile Lafayette, situate pe Calea Victoriei din Bucureşti (1947)/Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2: Magazinul ”Victoria” situat pe Calea Victoriei din Bucureşti (2019) / SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Cel mai mare ”magazin universal” bucureştean în perioada interbelică este ”Galeries Lafayette”, pe Calea Victoriei, ocupând localul, mult mărit, al vechii firme ”Socec”, care rămâne, de altfel, cu cărţile şi papetăria ei, ca un raion în cadrul imobilului, se arată în lucrarea ”Istoria Bucureştilor” de Constantin C. Giurescu (Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1966).

 

Luxosul magazin s-a bucurat în perioada interbelică de o reclamă pe măsură, prin afişe, ziare, reviste, radio. Astfel, spre exemplu, o reclamă din 1937 descria ”Galeries Lafayette” ca ”unicul magazin occidental din ţară”, ”Magazin de încredere unde găsiţi tot ce vă trebue”, respectiv ”mărfuri de primă calitate cu preţuri eftine şi fixe”. ”Magazinul Galeries Lafayette este aprovizionat din timp de centrala din Paris cu mărfuri de ultimă modă”, mai menţiona reclama din 1937.

 

”Galeries Lafayette” se afla lângă Hotelul ”Lafayette” (cunoscut şi sub numele de ”Hotel de France”), care mai târziu, afectat fiind de cutremurele din 1940 şi 1977, avea să fie demolat.


Foto 1: Clădirea Magazinului ”Victoria” din Bucureşti (1968) / MARIA POSTELNICU / Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2: Magazinul ”Victoria” situat pe Calea Victoriei din Bucureşti (2019) / SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


După naţionalizarea din 1948, magazinul s-a numit ”Victoria”, iar în timp a devenit cunoscut prin sloganul ”Magazinul Victoria, 50 de magazine într-unul singur”. Magazinul, cu scară rulantă, bine aprovizionat, avea la parter şi etaje raioane a căror repartizare s-a păstrat, în mare, şi în ziua de azi.


Foto 1: Clădirea Magazinului ”Victoria” din Bucureşti (1978) / CORNEL MOCANU / Arhiva istorică AGERPRES
Foto 2: Magazinul ”Victoria” situat pe Calea Victoriei din Bucureşti (2019) / SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Magazinul ”Victoria” a fost renovat după 1990, cea mai recentă renovare având loc în 2001. 

În prezent, în incinta magazinului se află standuri cu bijuterii, parfumerii, standuri cu artizanat şi suveniruri din România, marochinărie, articole pentru femei, articole pentru bărbaţi, articole pentru nou-născuţi şi copii, jucării, articole de uz casnic, decoraţiuni interioare, electrocasnice, metraje etc. Pe scările interioare ale magazinului, care păstrează vechea marmură roşie, se află vitrine în care sunt expuse diverse articole. AGERPRES

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign