Bucurestii Vechi si Noi

Teatrul de vară din Parcul Bazilescu

13 mai 2019 [Raiden] Bucurestii vechi

[BAZILESCU] Teatrul de vară din Parcul Bazilescu, cartierul Bucureștii Noi din sectorul 1 al capitalei, e azi o ruină deși ar trebui să servească în continuare comunitatea locală așa cum a făcut-o decenii la rând. Am găsit câteva poze din timpul construcției, în 1952-1953.

► BACKGROUND. Teatrul a apărut cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953 (Al III-lea Congres Mondial al Tineretului și al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților pentru Pace și Prietenie), face parte dintr-un ansamblu construit tot atunci pe bulevardul Bucureștii Noi și care include câteva blocuri, un cinematograf (Înfrățirea între Popoare, ulterior Teatrul Masca, azi închis) și Parcul Bazilescu. Acesta are 17 hectare și gravitează în jurul teatrului de vară, obiectivul principal de arhitectură.

► TEATRUL DE VARĂ. Edificiul în stil realist socialist (stalinist) specific epocii e amplasat în axul aleii centrale a parcului. Fațada principală (corpul anexelor scenei) e marcată de un fronton cu o liră în vârf. Conturul circular al porticului (colonadelor) definește amfiteatrul cu o capacitate inițială de 2000 de locuri, suplimentate ulterior prin adăugarea de foaiere. Orchestra era așezată sub nivelul scenei al cărei corp-anexă includea cabine pentru actori și figurație, dar și un foaier al actorilor. Teatrul e inspirat de cel în aer liber din parcul Frunze, din Soci (azi în Rusia, în 1953 în URSS).

► PREZENT. După anii ’90 teatrul de vară a intrat într-o degradare accelerată și a devenit pericol public, în prezent cad bucăți din clădire și perimetrul a trebuit izolat cu un gard înalt. Amfiteatrul e plin de vegetație, totul e abandonat și pare o ruină antică. E folosit uneori strict pentru imagine în scop electoral când diverși candidați la primăria de sector promit că-l vor reface. Bucureștiul ar trebui să profite de orice spațiu cultural-sportiv, fie teatru, cinematograf sau arenă, sunt alternative excelente la consumerismul sălbatic.

• foto sus: fațada principală

• foto centru: amfiteatrul

• foto jos: vedere spre intrarea spectatorilor

foto: arhiva Agerpres

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign