Bucurestii Vechi si Noi

Năvălirea hoardelor vandale și pretorienii Primăriei Capitalei …

26 iunie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi

Pasajul Latin din centrul Bucureștiului a fost reabilitat a doua oară după distrugerile suferite în urma năvălirii hoardelor vandale sub privirile neputincioase ale pretorienilor Primăriei Capitalei.

Consilierii municipali adoptau, pe 28 decembrie 2016, un proiect de hotărâre prin care Pasajul Latin, de la Sfantul Gheorghe, trecea din administrarea Primăriei Sectorului 3, in administrarea Administrației Monumentelor Istorice, din subordinea Municipalității.

Pasajul Latin, cel care face legătura între Centrul Istoric și terminalul RATB de la Sfântul Gheorghe, fusese reabilitat de către Primăria Capitalei și redeschis la jumătatea lui ianuarie 2012, împreună cu piațeta în care a fost amplasat unul dintre simbolurile latinității poporului român, Statuia Lupei Capitolina, cu cei doi viitori fondatori ai Romei, Romulus și Remus.

După reabilitarea sa, Pasajul Latin a fost dat în administrarea Primăriei Sectorului 3.

Însă, în 2016, când era preluat de către Municipalitate de la Sectorul 3, la doar patru ani de la reabilitarea sa, pasajul era complet devastat. Pereții pasajului erau plini de graffiti realizate de către așa-ziși artiști urbani, care au mâzgălit până și basoreliefurile reprezentând reproduceri după Columna lui Traian.

De fapt, dintre basoreliefurile care ornamentau pereții pasajului, doar două mai rămăseseră. Restul fie fuseseră smulse de către „vandali”, fie au fost recuperate de către specialiștii de renume mondial de la Primaria Sectorului 3.

Aceeași soartă au avut și corpurile de iluminat care fuseseră amplasate deasupra reproducerilor, pentru a le pune în valoare.

În urma „hoardelor vandale” rămăseseră numai cabluri electrice atârnând dezolant și desene aiuritoare cu porci zburători.

Toată această distrugere s-a întâmplat la câțiva metri de sediul Poliției Locale a Primăriei Capitalei (PLMB) din Centrul Istoric, adică sub privirile agere ale „pretorienilor” Primăriei Capitalei.

La aproape trei ani după ce a preluat administrarea pasajului devastat, Primăria Capitalei a reușit să-l readucă, aproape, la nivelul de după reabilitarea din 2012.

Au reapărut pe pereții Pasajului Latin efigiile de bronz ale Împăratului Traian și Regelui dac Decebal, alături de basoreliefurile ce reproduc scene de pe Columna Traiană și de harta Bucureștiului și cea a Țărilor Române așa cum se aflau ele în secolul al XV-lea.

Din nou, precum în urmă cu șapte ani, Pasajul Latin, aflat în centrul orașului, își merită numele și poate constitui, alături de Statuia Lupei Capitolina un veritabil punct de atracție pentru turiștii români dar mai ales pentru cei străini.

Legenda întemeierii Romei de către cei doi frați crescuți de lupoaică, Romulus și Remus, precum și epopeea celor două războaie dacice pot fi captivante pentru turiștii străini, înainte de a se arunca în valurile Centrului Istoric. Este vorba despre valuri de bere, desigur …

Spun că Municipalitatea aproape a reușit deoarece la intrarea dinspre terminalul RATB/STB de la Sfântul Gheorghe, numele pasajului este în continuare schilodit, pe frontispiciul acestuia stând scris „PASAJUL LATI …”.

Desigur, alături de toponimul șchiop tronează un afiș care ne avertizează că pasajul este monitorizat video de către Poliția Locală a Municipiului București. Atunci, unde este „N”-ul din coada numelui pasajului?!

Să sperăm că, după această a doua renovare într-un răstimp atât de scurt, Pasajul Latin va avea o soartă mai bună și nu va mai cădea pradă „hoardelor vandale”, fiind apărat mai cu sârg de către „pretorienii” Primăriei Capitalei.

sursa-bucurestifm.ro

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign