Bucurestii Vechi si Noi

Un cartier de medici din Bucureştiul de altădată

06 iulie 2019 Dumitru Alexandru Filimon Bucurestii in istorie, Bucurestii vechi

Puțini știu că în centrul Bucureștiul de altădată a existat și un cartier al medicilor care adăpostea cabinete medicale particulare, grajduri cu carete ce serveau nevoilor zilnice de transport către spital, pacienți. Și astăzi mai putem observa reminiscențele aceştei lumi adormite într-un capitol frumos al istoriei medicilor din București.

La începutul secolului XX – între Calea Moşilor şi Piaţa Rosetti era un cartier de medici celebri

În Bucureștiul vechi după obiceiul timpului membrii unei bresle definite își deschideau magazine de-a lungul unei ulițe. Așa au apărut și denumirile pentru aceste străzi din care amintim pe cele care și-au păstrat până în prezent vechile lor nume, respectiv: Șepcari, Șelari, Blănari. Exista o faimă comercială ce aureola aceste ulițe oferindu-le un capitol aparte în istoria bucureștenilor ce se deprinseseră cu aceste convenții ale locului.

În centrul Bucureștiului, între Calea Moşilor şi Piaţa Rosetti existau câteva străzi, unde la începutul sec. XX sălăşluia în tihnă și eleganță, un cartier de medici celebri precum: Iacob Felix, Gheorghe Polizu, Florea Teodorescu, Nicolae Paulescu, Ludovic Fialla, Ion Stoianovici etc.

Cartierul se află în proximitatea pieței Sfântul Gheorghe, nu departe de Curtea Domnească pe strada Radu Calomfirescu care era la o confluența discretă cu Strada Stelea Spătaru, bulevardul Domniței și Calea Moșilor.

Gheorghe Polizu, Florea Teodorescu, Paul Petrini, care au locuit în acest cartier ceva mai ferit de ochii trecătorilor

Doctorul Constantin Angelescu care a trăit în acest loc până la începutul anului 1990 evoca cu dragoste și admirație, într-un articol postmortem, amintirea acestui cartier dedicat medicilor bucureșteni care au făcut studiile de medicină la cele mai înalte universități din Frața, Germania sau Italia. În acelați timp, aceștia au ocupat și gradele cele mai mari din învățământul medical superior. Dintre ei amintim: Gheorghe Polizu, Florea Teodorescu, Paul Petrini, care au locuit în acest cartier ceva mai ferit de ochii trecătorilor.

Casele lor sunt construite la mijlocul secolul trecut și-au păstrat și astăzi specificul arhitectural de odinioară. În spatele acestor clădiri se aflau grajdurile ce adăposteau caii și trăsurile, indispensabile medicilor în drumul lor zilnic către pacienți. Majoritatea acestor case aveau o cameră încăpătoare din rațiuni medicale ce servea drept cabinet particular.

Elementele de artă din interiorul caselor erau aduse de medici în urma studiilor petrecute în capitale mari europene, precum și din conferințele anuale sau bianuale la care particau ca delagați ai României. Aceste elemente au servit drept un motiv suficient de întemeiat pentru îmbogățirea culturii autohtone și a ochiului încă în formare estetică a românului.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign