Superproducție unică în România la Opera Comică pentru Copii

Dacă vrei să mergi pe Broadway să vezi un spectacol nu mai trebuie să ajungi la New York! Ești așteptat pe Calea Giulești, nr. 16, la Opera Comică pentru Copii, la o superproducție de succes: „Madagascar”. Inspirat de pelicula de animație cu același nume, spectacolul realizat de regizorul Emil Pantelimon și coregrafa Jaqueline Bratu are o caracteristică specială, unică la noi în țară: întreaga distribuție este formată 100 % din copii. Zeci de mici artiști, cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani joacă, dansează și cântă timp de o oră și jumătate, dând viață personajelor amuzante din poveste. 

Deși musicalul „Madagascar” – a musical adventure jr., pe muzica lui George Noriega și Joel Someillan, compozitori de hituri pop este destinat teatrului școlar, la Opera Comică pentru Copii a fost transformat într-un veritabil show asemenea celor de pe Broadway, cu ajutorul decorurilor semnate de Vladimir Turturica și costumelor create de Elena Gheorghe. Pe lângă efectele speciale care abundă în spectacol și o distribuție largă ce cuprinde absolut toate personajele din film, plus un cor energic și vibrant (pregătirea muzicală: Cezar Verlan), „Madagascar” are acel vibe caracteristic superproducțiilor americane, reușind să antreneze prin ritmuri vii și culori puternice întreaga sală. 

Copiii implicați în această producție produc un comic aparte, rezultat în principal din simpla lor apariție, ca personaje, la care se adaugă mai multe poante ce le pun în valoare calitățile interpretative: relatarea în direct a evenimentelor de către o jurnalistă neîndemânatică, faptul că la celebrii patru pinguini se adaugă alți… 20 sau chiar mai mulți, de diferite mărimi; energia debordantă a lemurienilor, dar și efortul susținut al celor patru prieteni, leul Alex, zebra Marty, hipopotamul Gloria și girafa Melman de a reda o paletă largă de sentimente. Toate aceste calități ale personajelor din „Madagascar” sunt atent studiate și exersate de copii. Creatorii spectacolului au reușit să transforme, peste noapte am putea spune, niște mici amatori în viitoare staruri ale scenei de musical, o performanță greu de egalat chiar de către cei mai buni profesori de muzică, dans și actorie. La acest succes a contribuit însă și entuziasmul copiilor, care se traduce către spectator ca o bucurie uriașă la contactul cu scena. 

„Valori ca prietenia, puterea de a trece peste anumite greșeli, recunoașterea lor și mai ales spiritul de protecție dintre copii atunci când e vorba de factori externi negativi sunt de fapt câteva dintre valorile pe care spectacolul le aduce în atenție, și părintelui, și copilului.”, spune regizorul Emil Pantelimon în caietul program al spectacolului. În fapt, dincolo de acest mesaj, spectacolul face mult mai mult din punct de vedere educativ și social. „Madagascar” este o coproducție între Opera Comică pentru Copii, Școala de Balet „Jaqueline” și Cantus Mundi – program însărcinat cu înființarea și gestionarea corurilor de copii din țară, aflat sub tutela Corului „Madrigal-Marin Constantin”. Aceste trei entități culturale își ating misiunea prin spectacolul „Madagascar”: aceea de a-i apropia pe copii de lumea spectacolului de calitate, fie el operă, operetă, musical, balet sau concert, contribuind astfel la dezvoltarea inteligenței și a bagajului lor cultural. 

Iulia Toea Mureșan