Povestea unui bloc din București. Mărturiile unui preot de la Revoluție: „Băiatului meu i-a trecut un glonț pe la ureche”

În centrul Capitalei, acolo unde lucesc seară de seară în luna decembrie luminițele de Crăciun și panourile publicitare care de care mai împodobite de culori, la numărul 25 pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, se află blocul Wilson, un imobil celebru al Bucureștiului, scenă a mai multor episoade dureroase: Cutremurul din 1977 și Revoluția Română.

Un București plin de răni care ascunde printre el clădiri care au avut de suferit de-a lungul istoriei noastre. Așa e și blocul Wilson, a cărui fațadă e ciuruită de gloanțe, urme care trec aproape neobservate de privirele obosite ale trecătorilor. Poate doar un tânăr curios se mai treabă ce sunt acele puncte impregnate pe clădire, iar un bătrân îi răspunde apatic: rămășițele Revoluției Române.

Construcția blocului a fost ridicată în anul 1933 de către arhitectul State Baloşin în stil Art Deco, iar blocul are o structură interioară care reflectă împărţirea socială a vremii, potrivit Ordinul Arhitecților din România.

Preotul Ioan Săbăduș locuiește în blocul Wilson încă din anul 1987, la un an după ce cutremurul din 1977 a demolat din temelii aproape întreaga construcție. După consolidarea efectuată în perioada 2002-2006, blocul a scăpat definitiv de bulina roșie.

Mai multe detalii aici: https://www.antena3.ro/actualitate/social/povestea-unui-bloc-din-bucuresti-marturiile-unui-preot-de-la-revolutie-baiatului-meu-i-a-trecut-un-550167.html