INTERVIU| MILANKA NOVESKA: ,,Copiii sunt foarte speciali pentru că ne oferă nouă, artiștilor, o energie care este foarte motivantă”

Milanka Noveska a venit din Macedonia să încânte cu vocea sa publicul Operei Comice pentru Copii. La vârsta de nouă ani s-a bucurat pentru prima dată de aplauze, iar de atunci a continuat să încălzească sufletele oamenilor, așa cum spune ea. O știți din spectacolele OCC, precum: ,,Sunetul Muzicii”, ,,Figaro, Figaro, Figaro!”, ,,Flautul Fermecat”, ,,Motanul Încălțat” și ,,Cenușăreasa”. Vă invit să o descoperiți dincolo de scenă și de costumele personajelor interpretate! 

De cei ai ales să studiezi muzica în România? 

România este o țară cu o tradiție bogată de muzică clasică, de aceea am ales să continui studiile superioare tocmai aici, în acest mare centru, care deține un nivel apreciat de școală de canto clasic. 

Cât de dificil a fost să te acomodezi? 

Cea mai grea a fost trecerea dintr-un loc care îmi era cunoscut, familiar, într-un loc nou, o țară nouă, unde nu cunoșteam nici limba, nici obiceiurile, nici oamenii. După ce m-am obișnuit, a devenit un loc care pentru mine a căpătat o funcție foarte importantă, mai ales pentru dezvoltarea și evoluția mea.

Îți amintești debutul tău pe scenă? 

Primul meu cânt de muzică clasică pe scenă a fost la vârsta de nouă ani, împreună cu Filarmonica Macedoneana, unde am cântat duetul din Don Giovanni ,,La ci darem la mano” cu marele bariton Boris Trajanov. Descoperind de mică acest talent au urmat multe concerte și proiecte, concursuri naționale și internaționale cu multe premii și distincții. La vârsta de 16 ani am primit titlul ,,Cetățean de onoare – Sv. Klimentova Povelba” pentru promovarea culturală în țară și în străinătate. 

Dar OCC ce rol îndeplinește în viața ta? 

Înainte de a spune ce rol împlinește OCC în viața mea, vreau să menționez că această instituție are un rol esențial în viața copiilor. Copiii au ocazia să descopere lumea fascinantă a operei, ceea ce  este foarte important pentru viitorul și înțelegerea lor culturală. Mă bucur ca am onoarea să particip la atât de multe proiecte din cadrul OCC, și să fac parte dintr-o echipă de creație ce se află la un nivel cu adevărat profesionist. Bineînțeles, mă bucur că pot participa la educația muzicală a tuturor copiilor care trec pragul Operei Comice pentru Copii.

Cum a fost când ai jucat pentru prima dată în faţa unui public format din copii? 

Energia pe care un artist o simte pe scenă este foarte importantă. Mă simt onorată că am ocazia să mă bucur de un public foarte sincer și atent la fiecare detaliu. Copiii sunt  foarte speciali pentru că ne oferă nouă, artiștilor, o energie care este foarte motivantă.  

De curând publicul a avut ocazia să te vadă în rolul Tisbei, în spectacolul de operă ,,Cenușăreasa”. Cum ți-ai descrie personajul?

Tisbe este una dintre surorile vitrege ale Cenușăresei. Este un rol foarte interesant și drăgălaș. Tisbe este o fata care a fost crescută cu ideea că stilul vestimentar este cel mai important, dacă se poate să fie cât mai exagerat, pentru a ieși în evidență. A fost învățată că puterea constă în impunerea cu forță și frică, mai ales că tatăl ei așa a tratat-o atât pe ea, cât și pe ceilalți. 

Cât ai studiat să-ți construiești rolul? 

Primul pas pe care l-am făcut în construirea rolului a fost să învăț partea muzicală din partitură, după în următoarea etapă am lucrat câteva săptămâni repetând cu pianistul. După ce am repetat fiecare în parte, am început să construim duete și ansambluri. Spre final, o lună și jumătate am dedicat-o regiei și am stabilit mișcarea scenică, semnificațiile, și ideile pe care vrem să le transmitem la public.

Care este atmosfera repetițiilor alături de Maestrul Cristian Mihăilescu? 

Experiența este unică,  mai ales că îl cunosc pe maestrul Cristian Mihăilescu de mulți ani, la fel și pe colegii cu care am creat acest spectacol, mediul de lucru este asemănător cu mediul unei familii. Îmi sunt cu toții prieteni dragi, cu care interacționez chiar și în timpul liber și îmi face mare plăcere de fiecare dată când am ocazie să împart scena cu ei. Maestrul Cristian Mihăilescu este o persoană cu mare experiență, învățăm cu toții lucruri care ne sunt esențiale atât în profesie, cât și în viața de zi cu zi. 

,,Cenușăreasa” este un spectacol despre iubire. Pentru tine ce înseamnă iubirea?

Pentru mine iubirea înseamnă bucuria de a găsi o persoană cu care sufletul meu rezonează, cum a fost și cazul Cenușăresei cu Ramiro. 

Pentru că OCC se adresează copiilor, tu ce sfat ai avea pentru cei mici care își doresc o carieră de scenă?

În primul rând, conștientizarea și asumarea că această profesie cere multe sacrificii. Dar credeți-mă că merită toată dedicația necesară, pentru că această meserie încălzește sufletele multor oameni.  Așa că urmăți-vă visele și munciți pentru ce vă doriți în viață!

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto Arhivă Personală