Locuri si nume

31 august 2009 The Hungry Mole Bucuresti, simplu

Ca orice oras, Bucurestiul se schimba; numele strazilor se schimba; statui se dau jos si se pun altele in loc; si cu toate astea, unele lucruri ramin in memoria colectiva – fara ca cineva sa le poata trece pe-o harta.

Bucurestiul nostru a trecut prin multe schimbari politice in ultima suta de ani; fiecare nou regim – monarhist, legionar, hitlerist, comunist, socialist, capitalist a incercat sa-si impuna datele sale istorice, oamenii sai istorici ca repere ale orasului. Uneori a mers, dar de cele mai multe ori oamenii s-au incapatinat sa reziste; si-mi aduc-aminte de obstinatia cu care obisnuitii locului spuneau DOMENII in loc de 7 Noiembrie, pietei.

Monumente s-au mutat – Lupoaica s-a plimbat din Dealul Mitropoliei in Dorobanti si-apoi in Romana; nume de strazi au fost date tematic – ca de exemplu, Dorobanti era compusa din Bulevardele 1848 > Balcescu > Magheru > Ana Ipatescu; dar in tot acest timp, oamenii au numit locurile simplu – si unele dintre numele astea rezista. Nu le stiu doar taximetristii si agentii imobiliari – le folosim cu totii.

Multe din locurile Bucurestiului vechi au intrat in legenda si folclor; insa hai sa vedem ce locuri au intrat in legenda in Bucurestiul de-acum?

Vom gasi citeva din lucurile astea pe vreo harta, peste ani, devenind oficial repere ale Bucurestiului? Poate da – caci avem atitea nume pe care la folosim dar habar n-avem de unde mai vin. Mai stim ca zicem Regie de la Regia Monopolurilor de Stat, care tinea fabrica de tigarete din Buicuresti? Mai stim ca-i zicem Masina de Piine strazii pentru ca care ducea la Moara lui Assan? Sau ca Vatra Luminoasa vine de la scoala si azilul de orbi ce se construisera acolo la inceputul secolului 20?

Articolul original > http://www.simplybucharest.ro/?p=761

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign