Casa Dinu Lipatti – Arhitect Petre Antonescu

14 octombrie 2009 Stefan Micu Case din Bucuresti

Pianistul

Asa scrie. Aici a locuit Pianistul si nu pianistul Dinu Lipatti. Renumele s-a transformat in porecla. Un urias talent. Se spune ca numai din drepturile de autor ale melodiilor sale se poate intretine un muzeu si casa memoriala.
O familie de artisti, Dinu Lipatti muzician iar fratele sau professor de limba franceza la Universitatea Bucuresti si ambassador al Romaniei la UNESCO. Probabil nu datorita cunostintelor sale de franceza pentru ca, in cartea Orizonturi Rosii, Ion Mihai Pacepa spune ca Valentin Lipatti ar fi fost ofiter de securitate. Cineva, comentand o poza cu frumoasa casa, pe un site dedicat stocurilor foto, spunea ca fratele sau, mort dupa 1989, a lasat casa mostenire partidului lui Iliescu. Nu prea am inteles cum vine asta, desi nu sunt lamurit nici care este regimul casei in momentul de fata. Se pare ca sunt cateva firme pe acolo, dar casa pare si locuita, la etaj.

 

.

Casa se afla pe bulevadul Lascar Catargiu la numarul 12, este opera a arhitectului Petre Antonescu, a fost construita la 1902 si este inscrisa in lista de monumente ale Bucurestiului, ca multe alte case de pe aceasta strada. Este putin diferita fata de ce ne-a obsnuit Petre Anotnescu, daca pot spune asa, avand in vedere ca stilul predilect al arhitectului este cel neoromanesc. De data aceasta abordeaza un stil cu elemente art nouveau – o casa reprezentativa a Micului Paris.

 

 

Vazuta de la strada casa nu pare mare, abia din strada Visarion iti dai seama de profunzime

iar in imaginea luata din lateral stanga pare chiar un palazzo.

.

In curte este liniste, casa pare sa-si traiasca viata in liniste, si nu numai ea,
dar focul se apropie iar mana prostului face ravagii. Casa de pe Visarion, de vizavi de Casa Lipatti, a luat foc iar acum cineva grijuliu a invelit-o cu plastic. Iar putin mai sus, pe aceeasi parte a bulevardului, impunatorul sediul al sectiei 1 de politie. Daca ar sti Becali ca e numarul 1 ar cumpara-o imediat. Arata ca un borcan cu muraturi. Ma intreb daca politia are voie sa construiasca cum vrea un sediu pe o strada pe care majoritatea caselor sunt monumente ale Bucurestiului (ansamblul Lascar Catargiu). Oare nu la fel de vinovat ca cel care darama e si cel care ridica tot soiul de mizerii?

Sa admiram casa, totusi.

Si un ornament aflat deasupra yalei de la la poarta, intrarea principala. Ce frumos…

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign