Auditie colorata

28 decembrie 2009 Razvan Marius Medicina de alta data

 

              Sunt persoane cari când se pronunţă înaintea lor litera A văd un cerc negru ( fie că au ochii închişi, fie deschişi ), iar când se pronunţă O văd un cerc galben, pentru e văd albastru…

              Prof. Marinescu s-a ocupat la noi de această stare în care o sensaţie auditivă deşteaptă în minte totdeauna o senzaţie vizuală, stare care în ştiinţă poartă numele de audiţie colorată.Oamenii normali, perfect sănătoşi sufăr foarte rar de audiţie colorată.Ea se arată uneori la degenraţi, intoxicaţi, psychopaţi şi la orbi.

              Un tânăr medic român, d-rul Sava A. Vasile, şi-a scris teza de doctorat asupra „Audiţiei colorate” studiind în special acţiunea unei substanţe numită mescalina care înghiţită în doză de 0.30 centigrame produce ( şi la oameni sănătoşi ) fenomene de audiţie colorată.E curios că mulţi artişti şi poeţi francezi au avut audiţiune colorată ( Baudelaire, Gauthier, Malarmé, Verlaine, Huysmans ).Ei pretindeau a baza estetica lor pe asocieri de senzaţii analoage cu audiţia colorată.

             Rimbaud, genialul poet francez, pare a fi cunoscut şi el audiţia colorată când a scris faimosul său sonet care începe astfel: „A noir, I rouge, U vert, O bleu, voyelles.Je dirais quelques jours vos naissances lattents.”( A negru, I roş, U verde, O albastru, vocalelor, voi povesti odată naşterea voastră ).

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign