De la Hotel Palace la Hotel Cismigiu

17 decembrie 2009 Lucian Vasile De Atunci si de Acum

Bucuresti - Hotel Palace

La intersecția bulevardului Elisabeta cu strada Ion Brezoianu se află una din clădirile-simbol ale Bucureștiului, aflată (cum altfel?) în paragină și despre care aproape oricine îi știe o parte din istorie datorită melodiei lui Tudor Chirilă. Unii îi spun Hotel Palace, alții Hotel Cișmigiu, iar alții Berăria Gambrinus, dar toți se referă la același imobil de 6 etaje degradat, părăsit și aflat în pragul prăbușirii.

Povestea sa începe în 1912 când Nicolas Pissiota (român din sudul Balcanilor) îl ia ca arhitect pe vărul său Arghir Culina și împreună ridică o construcție care impresiona la vremea sa prin dotările și luxul său. În posesia familiei Pissiota a rămas până în 1948, când comuniștii au naționalizat imobilul. Până în 1995, clădirea a fost cămin pentru studenții de la teatru și cinematografie, iar povestea celor de la Vama Veche referitoare la fata care a murit în casa liftului este chiar adevărată. În urmă cu câțiva ani, o firmă spaniolă a cumpărat clădirea și promitea păstrarea fațadei și creare de apartamente de lux în interior, dar ideea tot nu s-a materializat.

Și totuși, de unde vine denumirea de Berăria Gambrinus? Această berărie, la origine, a fost fondată în 1901 de Ion Luca Caragiale și era situată vis-a-vis de fostul Teatrul Național și actualul Palat al Telefoanelor. Adevărul este că afacerea marelui dramaturg nu a avut nicio legătură efectivă cu acest loc. Vechea clădire a dispărut în 1940, dar ideea readucerii la viață a ”berăriei Gambrinus” i-a surâs în 1941 unui anume Naumescu care nu a găsit altă locație mai bună decât parterul imobilului de la intersecția Brezoianu cu Elisabeta.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign