Portaluri eco

22 aprilie 2010 Luiza Pruna A-mestecate

In ultima perioada spatiul virtual a fost luat cu asalt de o serie de portaluri din domeniul eco, lucru demn de lauda, mai ales ca in Romania este necesara implementarea unor politici prin care publicul larg sa poata avea acces la informatie si, totodata, sa fie stimulat sa participe activ in activitati ecologice.

In cele ce urmeaza va prezentam proiectele nou-lansate in spatiul virtual romanesc:

1. www.achizitii.ro

Firmele prietenoase cu mediul din Romania, au de acum ocazia de a se inscrie gratuit pe portalul www.achizitiiverzi.ro lansat de organizatia Terra Mileniul III.

Organizatia Terra Mileniul III a lansat de curand portalul www.achizitiiverzi.ro destinat dialogului intre companii producatoare sau distribuitoare de produse/servicii ecologice, ONG-uri de mediu, institutii publice si alte parti interesate.

Proiectul “Cumpara verde!”, in cadrul caruia s-a realizat acest portal, are ca obiectiv cresterea nivelului de constientizare in randul autoritatilor publice locale privind sistemul de achizitii publice ecologice si imbunatatirea accesului la informatie privind furnizorii de produse ecologice la nivel national.

 „Momentan, inca mai lucram la acest portal. Este dedicat firmelor care produc sau comercializeaza produse ecologice sau care presteaza servicii de mediu. Pana acum am reusit sa atragem 35 de firme in portalul nostru si speram sa se inscrie cat mai multe”, a declarat, pentru Green Report, Lavinia Andrei, presedinte Terra Mileniul III. „Este un instrument care lipsea si speram sa fie bun si pentru autoritati care sa beneficieze de acest portal pentru a extrage de acolo informatii de care au nevoie”, a mai spus aceasta.

Romania, ca stat membru UE, are obligatia de a indeplini o tinta de 50% privind achizitiile publice ecologice pana in 2010.

In cadrul proiectului se vor realiza un catalog de produse, servicii si intalniri regionale intre autoritati si companii pentru a discuta problemele si oportunitatile acestei piete.

Proiectul se deruleaza in perioada decembrie 2009 – septembrie 2010 cu finantare din partea Guvernelor Islandei, Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

2. www.MentineRomaniaCurata.ro

 Portalul www.MentineRomaniaCurata.ro are drept scop facilitarea comunicarii dintre cetateni si autoritati in vederea managementului deseurilor.

Toti romanii preocupati de problemele de mediu sa se poate informa despre situatia deseurilor din Romania si implica activ in reducerea acestora, asociatia Centrul de Excelenta Pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) a lansat astazi o platforma interactiva de informare, formare si comunicare pe aceasta tema.

„Astazi am lansat portalul MentineRomaniaCurata.ro, este deja functional, este un proiect realizat in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor. Este un portal ce acopera partile de educare, constientizare dar si implicare in reducerea deseurilor pentru ca exista un soft care se numeste Brigada Voluntarilor de Mediu de gestiune a sesizarilor transmise de oameni despre deseurile municipale catre autoritati”, a declarat, pentru Green Report, Ionut Georgescu, presedintele CEDD.

„Tot pe portalul nostru exista si o harta cu toti reciclatorii si toti salubristii, exista un flash de prezentare, care explica ce se intampla cu un produs in momentul in care devine deseu, instrumentul nu este finalizat 100%, dar noi suntem multumiti si lucram in continuare la el”, a adaugat Georgescu.

Pana la sfarsitul lui 2010 www.MentineRomaniaCurata.ro va ma lansa in piata si cateva sectiuni si facilitati noi printre care un soft de gestiune a traseului de salubritate intr-o localitate si Observatorul comunal, un program de monitorizare a activitatii primariei de catre cetateni si a comportamentului cetatenilor de catre primarie in privinta serviciilor publice de interes comunal.

3. www.ecoweb.anpm.ro

Acest proiect este finantat integral din fonduri private, fara utilizarea de fonduri publice din Romania. Autoritatile Publice Centrale ce sustin dezvoltarea acestui proiect sunt Ministerul Mediului si Padurilor, Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor – Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic, Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Administratia

Elevii, studentii si profesorii au la dispozitie, incepand de astazi, o platforma online unde pot gasi lectii despre protectia mediului si informatii despre proiectele scolilor, institutiilor si ONG-urilor de profil.

Lansat de Ziua Pamantului, site-ul www.ecoweb.anpm.ro are ca scop promovarea activitatilor educative in sfera ecologica din Romania si imbunatatirea colaborarii dintre autoritatile publice de mediu, scoli si ONG-uri.

Pe site, profesorii pot incarca lectii pe tema protectiei mediului, iar dupa ce sunt verificate de specialistii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), acestea pot fi descarcate de catre elevi sau de cadrele didactice care doresc sa le foloseasca la clase. De asemenea, profesorii se pot inspira din planurile de lectie de pe noul site pentru a face orele de ecologie mai atractive si chiar pentru a gasi idei de activitati extacuriculare in care sa se implice impreuna cu elevii.

Site-ul este si o resursa buna de sfaturi pentru o viata mai prietenoasa cu mediul. Astfel, vizitatorii pot afla ce mici schimbari pot face in stilul lor de viata cotidian  pentru a economisi resursele de apa, energie , prin care protejeaza resursele naturale esentiale ale mediului.

“Noi incercam sa umblam la actualul manual de ecologie, sa il facem mai bun si sa existe si mai multe ore de protectia mediului in scoli. In ce priveste colectarea selectiva, vom face o actiune in care vom vizita cateva mii de scoli din tara pentru a stimula copiii sa aduca PET-uri la scoala, unde vor fi presate, colectate si duse la reciclat, iar scoala va primi bani in schimbul PET-urilor”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, prezent la lansarea site-ului.

Deocamdata, pe site pot incarca materiale numai profesorii, insa in curand si elevii vor putea contribui atat cu lectii, cat si cu fotografii sau clipuri.
Site-ul www.ecoweb.anpm.ro a fost lansat de catre ANPM in colaborare cu Ambasada SUA si Peace Corp, dupa o investitie de 4.000 de dolari. In primele zile de functionare, site-ul a fost vizitat deja de sute de persoane, iar cele mai de succes materiale au fost descarcate si de 200-300 de ori.

www.green-report.ro

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign