Biserica Doamnei

27 decembrie 2010 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Una din particularitatile arhitectonice ale Bucurestilor este data de bisericile ascunse dupa blocuri. Mascate de constructiile mai noi sau mutate cu buna stiinta, multe din aceste biserici se gasesc in situatia de a decora parcari.

Gasirea unei astfel de biserici ofera o dubla senzatie, bucuria descoperirii, dar si dezolarea data de un peisaj in care biserica, parcarea, masinile, cersetorii, cainii vagabonzi, gunoaiele si locatarii indiferenti coexista.

Una dintre bisericile aflate in aceasta situatie este Biserica Doamnei, de pe Calea Victoriei nr. 28, aproape e intersectia cu bulevardul Elisabeta, in spate la Pizza Hut. Este foarte greu de obsevat, singurul indiciu al prezentei unui lacas de cult fiind prezenta cersetorilor. 

Biserica Doamnei - vedere Calea Victoriei

Biserica Doamnei - vedere Calea Victoriei

Constructia a inceput in 1683, din initiativa Doamnei Maria (de unde si numele Bisericii si al strazii), sotia lui Serban Cantacuzino. La finalizare este inchinata manastirii Cotroceni, ctitoria sotului sau. Avea hramul “Intrarea in biserica a Maicii Domnului” si a functionat ca paraclis al caselor domnesti din apropiere. Blocurile care o inconjoara au fost ridicate dupa cutremurul din 1977, pe locul unor magazine existente anterior.

In ultima vreme biserica se afla intr-un amplu proces de restaurare. De la ultima mea vizita au aparut termopane in privdor, lucru ce m-a determinat sa nu mai vizitez si interiorul bisericii.

Biserica Doamnei- termopane

Biserica Doamnei

Este pacat de acest monument de arhitectura, sufocat, lipsit de vizibilitate si prea putin cunoscut. Daca spatiu in jurul bisericii nu mai se poate crea, curatarea gunoaielor din zona si mutarea masinilor care blocheaza accesul dinspre Strade Doamnei (o alee folosita pe post de parcare) ar imbunatati vizibil peisajul. 

„Ce se intampla la Doamnei e o drama. Ar fi meritat sa intri sa vezi pictura de Constantinos si Ioan, care incepe sa apara de sub straturile de fum, praf, repictari etc, ce-i drept incet, dar sigur. Ce s-a intamplat cu termopanele a fost impotriva vointei restauratorilor, dar nu au putut sa se inteleaga cu preotul care le-a trantit inclusiv peste putina fresca recuperata cu greu in pridvor. Nu pot sa iti descriu sentimentul pe care l-am avut cand am intrat prima data dupa ce au pus caseta aia de termopan si eram chiar cu persoana care lucrase la pridvor si si-a vazut munca sub un strat de spuma cu care sunt prinse ferestrele alea. Si poate ar fi interesant de stiut ca e a doua biserica cu pridvor sustinut pe coloane de piatra. Prima a fost Cotroceni(1682, ctitoria lui Serban Voda Cantacuzino), care a fost demolata de Ceausescu in 1984, din nefericire. Deeeci, este cea mai veche biserica cu pridvor pe coloane sculptate in piatra, in Tara Romaneasca si face trecerea de la arta lui Matei Basarab la cea a lui Constantin Brancoveanul. E grav ce se intampla cu ea si e din ce in ce mai grav pe masura ce cunosti mai multe.”

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign