Blocul Carlton

28 decembrie 2010 Lucian Vasile De Atunci si de Acum

 

Bucuresti - Blocul Carlton

Aflat la intersecția bulevardului Magheru cu Strada Regală (actuală Ion Câmpineanu), imobilul Carlton (se vede firma la ultimul nivel) a fost mândria arhitecturii moderniste din București, dar care apoi s-a transformat într-o pată neagră pe imaginea dezvoltarii interbelice a capitalei.

Blocul Carlton

Structura sa era una deosebită la acea vreme, atât datorită arcelor de beton armat pe care se sprijinea clădirea-turn, cât, mai ales, a înălțimii șocante pentru o capitală încă puternic tradiționalistă – 14 etaje! La parter avea o sală de cinema frecventată în epocă de tinerii boemi, dar cu ceva mai mulți bănuți în buzunar.

Partea-turn a căzut la cutremurul din 10 noiembrie 1940, martorii relatând o scenă terifiantă: o parte mai scundă a imobilului s-a prăbușit foarte repede, tasând toate palierele, iar turnul s-a rupt de la jumătate, ca mai apoi să se prăvălească peste bulevard. Au fost doar 2 supraviețuitori, din peste 150 de oameni.

Ruinele Carlton-ului

Ruinele Carlton-ului, fotografiate de Willy Pragher

Ruinele Carlton-lui 2

 O altă fotografie a lui Pragher, asupra ruinelor turnului Carlton. În dreapta sus se vede rivalul, ca înălțime, a turnului ajuns amintire – Palatul Telefoanelor

Panica a fost una generala la acel moment, prabusirea Carltonului fiind pentru opinia publica bucuresteana o puternică deziluzie. Imediat după cutremur, în zonă au apărut medici, polițiști și echipe de legionari (la vremea aceea România era stat național-legionar), fapt suprins de ziarele de epocă. Locul turnului Carlton a ramas liber pana in perioada comunistă.

Ruinele Carlton-ului, foto Bunavestire

”Echipele de cămăși verzi” – fotografie din ziarul legionar BunaVestire

În timpul lui Gheorghiu Dej, zona a fost ”astupată” cu construcția de azi, o clădire anostă, fără nimic din rafinamentul vechii construcții.

Blocul Carlton pe Balcescu

Bulevardul Bălcescu, în 1962 – locul turnului este ”astupat”

A ramas in picioare, in schimb, partea sa mai redusa ca înălțime, aflată spre Universitate. Acest block-haus, în formă de U, are un rafinament atipic pentru București, fiind dovada modului de viață a celor înstăriți. Apartamentele au 5 camere (unele cu intrări duble – ”pentru amante”, dupa cum preciza un proprietar), cu 2-3 holuri, cu o baie cât o cameră de apartament socialist, cu un plan general foarte original și surprinzător… Dacă partea sa mult mai cunoscută s-a prăbușit la cutremurul din 40, Acest block-haus a trecut cu bine de seismul din 77 și în ziua de azi nu a fost etichetat cu bulină roșie.

Și ca să închei cu o amintire, mai exact o poveste publicată de Jurnalul Național și pe care am regăsit-o, într-o formă ușor diferită de cum o știam, aici. Rezumând, e vorba de un cuplu, la sfârșitul anilor 30, care locuia în Blocul Carlton. El, fiind militar, este trimis pe granița de răsărit, iar ea rămâne singurică. Acea femeie era o fire mai iubăreață și, fiind singurică mai multă vreme, a început să-și înșele soțul. Acesta află, cere permisie, se întoarce în București și o surprinde în timpul actului sexual. Scoate pistolul, trage un glonț spre ea, apoi încă un glonț în capul său, sinucigându-se. Soarta a făcut să nu își nimerească soția. Iar gura lumii spune că tot soarta a făcut ca femeia adulteră să moară la scurtă vreme după aceea, la fatidicul cutremur.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign