Casa Memoriala Tudor Arghezi

27 decembrie 2010 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

M-am hotarat astazi sa povestes despre un colt bucurestean prea putin cunoscut- Casa memoriala Tudor Aghezi care se afla  departe de centrul agitat al orasului, in partea de sud a Bucurestiului, vis- a vis- de fosta manastire Vacaresti unde  in perioada interbelica se afla  mahalaua Caramidarii de Jos. Aici in 1926 poetul Tudor Arghezi va cumpara 17000 mp de teren pentru a-si construi caminul mult visat.

Arghezi descopera zona sudica a orasului in perioada cat a fost detinut la inchisoarea Vacaraesti fiind acuzat de colaborationism. Sotia venea zilnic cu mancare la Arghezi, iar pentru a-i fi mai usor si-a gasit  o gazda in zona unde mai apoi cei doi vor ajunge sa locuiasca.

            Casa incepe sa fie construita inca din 1926, iar constructia va dura circa 10 ani, toate planurile fiind facute in totalitate de poet.

 Arghezi impreuna cu familia se va muta la Martisor in 1930. De unde numele de Martisor? Numele este dat de poet, de la obiceiul practicat in zona de localnici, care isi legau cate un martisor de copacul din fata curtii in “zilele babelor” pentru a avea sanatate si noroc. Astfel mosia poetului va ajuneg sa fie cunoscuta pana in ziua de azi ca “Martisoul lui Arghezi”. De asemenea la initiative poetului primaria va schimba si denumirea strazii tot in Martisor.

Casa este cu etaj, iar incaperile nu sunt exagerat de mari. In curte se afla si cladirea tipografiei lui Arghezi unde a tiparit nenumarate numere din “bilete de papagal” sau alte publicatii.  Livada de ciresi, visini si nuci, reprezentau mandria poetului. Si astazi in zilele de vara la poartea Martisorului angajatii vand cirese din livada poetului.

In 1959 poetul se va muta de la Martisor intr-un apartamnet aflat pe bulevardul Aviatorilor, fiind oarecum obligat. Ramane puternic legat de acest loc dovada fiind si faptul ca atat el cat si sotia sa sunt inmormantati in curtea Martisorului alaturi de mormantul lui Zdreanta, cainele fidel al poetului.

In 1974, la 7 ani de la moartea poetului casa este transformta in muzeu. Astazi casa este vizitata mai ales de elevii adusi de profesoarele( din ce in ce mai putine la numar) care stiu unde se afla Martisorul lui Arghezi.

Daca, la inceputul articolului ofeream ca punct de reper fosta Manastire Vacaresti distrusa de comunisti, continui prin a adauga ca astazi vis- a vis de strada Martisor se va deschide cel mai mare mall din Romania. As incerca sa sper ca poate asa, bucurestenii care vor ajunge in partea sudica a orasului vor incerca macar sa dea o fuga si pana la Casa Memoriala Tudor Arghezi.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign