Intersecţii, semafoare

06 decembrie 2010 The Hungry Mole Bucuresti, simplu

Bucureştiul are multe intersecţii oribile, în care se formează cozi, gîtuituri, unde pietonii se chinuie să-şi facă loc printre maşini, unde transportul public nu are nici cea mai mică urmă de prioritate. Şi totuşi! – cu legea-n mînă, cu puţin tupeu, cu un ‘mulţumesc’ aruncat peste umăr celui care te-a lăsat să-i intri-n faţă – treci mai departe.

Am auzit despre ideea că traficul ar trebui lăsat să curgă de la sine, că semaforizarea excesivă nu face bine; dar daţi-mi voie să cred că asta este o idee care se aplică unui alt fel de temperament de participant la trafic; bucureşteanul este nevrotic, este grăbit, este hăituit de teama blocajelor – ar face orice ca să se bage. De-aceea cred că în Bucureşti trebuie încă mai multe semafoare.

De-aceea cred că este criminală nepăsarea autorităţilor; avem prea multe intersecţii nesemaforizate şi nesemnalizate cum trebuie.

Cred şi că amplasarea de semafoare şi lăsarea lor pe galben intermitent este la fel de criminală. De ce? Pentru că, văzînd că este un semafor pe galben intermitent, pietonii presupun că şoferii sînt constrînşi să dea prioritate. VAX: şoferii nu o să dea mai multă prioritate unui pieton aflat pe o zebră cu galben intermitent decît unui pieton aflat pe o zebră simplă. Uitaţi-vă cu atenţie, aşa este.

În plus, îi ştiţi pe bucureşteni: au un soi de-a aplica cutuma, de te cruceşti. Şoferii ţin minte că acum zece ani, de pildă, era un semafor pe intermitent în nu ştiu ce intersecţie şi – cînd sînt prinşi trecînd pe roşu – zic senini că ei credeau că arăta roşu pentru că era… defect.

Am văzut scene groaznice în multe interescţii nesemaforizate. Am văzut accidente, am văzut oameni dîndu-şi pumni şi picioare-n gură, am văzut oameni plîngînd de ciudă că întîrzie la cine ştie ce întîlnire importantă.

Da, am văzut scenele astea şi în intersecţiile semaforizate; dar asta nu-mi schimbă părerea. A – pentru că mai trebuie şi sincronizate, semafoarele astea, dar să nu cer prea mult.

Unde vreau eu semafoare, deci?

Acuma, uitîndu-mă pe lista asta, îmi dau seama că nu toate intersecţiile astea pot fi neapărat semaforizate; unele sînt chiar lejere în afara orelor de vîrf; dar măcar pot fi trase marcaje, puse indicatoarele de prioritate mai bine.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign