LUCRARI DE CANALIZARE IN BUCURESTI-1945

29 decembrie 2010 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Avem inca o exclusivitate. Am gasit cateva imagini realizate pe in perioada 1943-45 ce surprind lucrarile de calanizare din Piata Universitatii si Piata Romana. Instantaneele poarta semnatura lui Alex Petit, inginer de meserie, cu atelier pe B-dul Tache Ionescu la Nr.6

 Cronologic, intr-o prima imagine realizata in data de 2 august 1943 (conform notelor de pe spate) observam lucrarile de canalizare din centrul rondului de la Piata Romana. In mijlocul rondului vedem statuia lui Lascar Catargiu demolata de comunisti prin anii 50.

In data de 13 august 1945, la aproape doi ani diferenta, vedem stadiul lucrarilor executate in Pata Universitatii in jurul statuii lui Bratianu, statuie ce avea sa fie si ea demolata de comunisti. In coltul din dreapta-sus se afla gardul Palatului Sutu iar pe trotuar un chiosc de ziare.

O ultima imagine, realizata in data de 12 septembrie 1945 ne prezinta aceleasi lucrari de canalizare din rondul de la Universitate. Langa statuia lui Bratianu, orientat catre Piata Romana, gasim un panou aniversar pe care citim “Ziua Sporturilor – 15 Septembrie 1945 – Un an de activitate O.S.P.” In centru-stanga, mergand spre Piata Romana, vedem o caleasca. Se pare ca inca mai reprezenta un mijloc de transport in acei ani. Tot in centru-stanga, un pic mai sus se afla “Floraria Bondoc” iar in centru-dreapta vedem un fel de targ de covoare amplasat oarecum pe locul viitoarei intrari in pasajul metroului. In fundal spre Pata Rossetti vedem Ministerul Agriculturii pe dreapta dar si cladirea cu o cupola rotunda din stanga (fostul Minister de Razboi), cladire ce deja isi pierduse ornamentele spectaculoase ce le prezenta inainte de primul razboi mondial. In Piata Rossetti gasim casa ce avea sa devina sediul PNT-CD dupa 1989. In centru jos, in primul plan al imaginii, se afla ordonate in perechi cateva tuburi de oxigen si gaz utilizate la aparatele de taiere-sudura autogen.

de ALEX GALMEANU

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign