Noul Carol I

15 decembrie 2010 [Raiden] Bucurestii lui Raiden

Pe 6 decembrie 2010, a fost inaugurata in Capitala Republicii noastre scumpe noua statuie a Regelui Carol I. Festivitatea s-a bucurat de prezenta a numeroase personalitati.

Cum acest eveniment nu putea fi ratat, am fost si eu prezent, iar in ceea ce urmeaza, voi descrie impresiile mele, desigur, insotite de fotografii interesante: –>

Anul 1940, Piata Palatului Regal din Bucuresti. Zona fusese aerisita in ajunul razboiului. Fotograful revistei „Life” a imortalizat statuia ecvestra a Intaiului Rege, inaugurata in 1939, dar si cladirile importante din acest loc: Palatul Regal (stanga), hotelul Athenee Palace (fundal) si Fundatia Regala (dreapta).

O privire de mai aproape arata ce calitate ireprosabila avea monumentul creat de scultorul croat Ivan Mestrovic. Nu numai ca soclul era din granit rosu masiv, dar statuia in sine era zvelta si prezenta un Rege demn si serios.
Pe final de octombrie, anuntam oficial bucurestenii ca li se pregateste ceva, deoarece vis-a-vis de Palatul Regal (Muzeul de Arta) se ridica semet un soclu familiar.

Da, este vorba de o statuie noua-nouta a Regelui Carol I! Desi s-ar fi putut reconstitui usor cea veche, patriotismul tembel si diversele interese mai mult sau mai putin meschine au invins!

Un nou Carol I troneaza semet in Piata Palatului Regal, numita azi Piata Revolutiei.

Din octombrie si pana la finele lui noiembrie, s-a tot lucrat la fixarea statuii pe soclu. Autorul fantasticei opere se numeste Florin Codre si, in anul 2008, a incasat bani frumosi pentru acest proiect in valoare de 2,26 milioane de euro. Atunci, macheta la scara 1:1 a statuii a fost instalata pentru testare. Si in interbelic fusese instalata o macheta-test. Productia statuii actuale a fost oprita la scurt timp deoarece Codre a sustinut ca de la turnatoria din Colentina s-ar fi furat mare parte din bronz. Discutabil.

Conform celor trambitate de foarte mistocarul Pimar Oprescu, pe 1 Decembrie, de Ziua Nationala, era 100% sigur ca urma sa avem o inaugurare a acestei statui. Desigur, termenul nu a fost respectat. Pe 1 Decembrie, am trecut special prin Piata Palatului sa vad daca e rost de vreo ceremonie. Sigur ca nu! Muncitorii de-abia incepusera lucrul la amenajarea zonei din jurul monumentului. Intrebandu-l pe seful de santier daca urma sa se petreaca vreun eveniment, acesta mi-a confirmat: nici vorba de vreo inaugurare in acea zi!

Totusi, am constatat cu stupoare ca niste „elemente huliganice” scrisesera ostentativ cu spray rosu mesaje pe statuie. Primul, situat sub numele Regelui, il cinstea pe acesta, asa cum se cuvine.

Pe lateralul soclului, Primarul General Oprescu era insa apostrofat ca Stadionul National nu este inca gata, asa cum s-a promis. Ce lume nesimtita, sa ii scrie Primarului mesaje dezavantajoase pe soclul statuii dubioase neinaugurata la termen!

Pe 1 Decembrie 2010, asa arata Piata Palatului: gunoaie, muncitori, agitatie, borduri, marmura, piatra cubica, sarme panouri, harababura totala. Asa cum trebuie sa fie in orice capitala ieuropeana.

De Mos Nicolae, spre seara, m-a sunat Stefan sa ma intrebe daca sunt la Piata Palatului. Evident, l-am intrebat de ce as fi, si mi-a explicat ca are loc in sfarsit inaugurarea. Am zburat numaidecat intr-acolo. Cum sa ratez asa ceva?

Romanismul la apogeu m-a lovit de cum am ajuns: cu cateva minute inainte sa inceapa ceremonia, cu distinsii invitati la locul lor, cu garda de onoare si cu toata presa prezenta, muncitorii turnau asfalt fierbinte de jur-imprejurul statuii. Jenant, penibil, jenibil, incredibil! Aerul era imbibat cu un miros greu de bitum incins, in timp ce asfaltul proaspat aburea. Momentul solemn a fost marcat de dezvelirea statuii de catre Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I, si de catre Domnia Sa, Primarul Capitalei Republicii Romania, Prof. Univ. Dr. Sorin Mircea Oprescu. Cearsaful s-a incapatanat sa se agate de botul calului, asa ca a fost sfasiat la tragere. Artificii, fum, blitzuri. Au urmat discursurile.

Primul, a vorbit Oprescu. Discurs de 2 lei. A inceput colocvial, de parca se tragea de sireturi cu Regele: „Bine ai venit, Majestate!”. Discursul laudativ in limbaj de lemn a fost citit robotic. A urmat academicianul Razvan Theodorescu, cu un discurs istoric, in care i-a ridicat osanale Regelui, din adancul inimii sale de FSN-ist. Theodorescu este Ministrul Culturii care in 2005, in urma unui concurs masluit, a aprobat ridicarea in Piata Revolutiei a celebrei tzepe, opera marelui designer de apartament Alexandru Ghildus. Superb!

Ultimul a vorbit Radu, sotul Principesei Margareta. Discursul a fost in linia deja stabilita de Principe si presarat din plin cu cuvinte mari: „profesionalism”, „leadership”, etc. Exact cum obisnuia sa vorbeasca si Regele Carol I, normal. Mi s-a parut ciudat ca Margareta nu a scos nicio vorba.

Cu spatele la Fundatia Regala iluminata tricolor, stateau personalitatile marcante ale istoriei prezentului: fostii presedinti Iliescu si Constantinescu, academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, Oprescu, Principesa si Principele.

Revenind la un ton mai serios, mi se pare nesimtirea maxima din partea lui Iliescu sa ia parte, chiar si din postura de fost Sef al Statului, la un eveniment care implica prezenta Familiei Regale. Reamintesc ca tov. Iliescu a facut tot posibilul pentru a impiedica intrarea in tara a Regelui Romaniei in anii ’90: l-a intors de pe scara avionului, l-a haituit cu masinile pe autostrada si l-a expulzat. In prezent, republicanul si comunistul Iliescu il onoreaza cu prezenta pe primul Rege al Romaniei. Din nou, superb!

Pe de alta parte, nu gasesc nicio scuza reprezentantilor Familiei Regale pentru a se afisa alaturi de Iliescu sau de Theodorescu. Reputatia Principelui si Principesei este singura care are de suferit, deoarece nu au o atitudine consecventa. Prin extrapolare, pot spune ca intreaga Familie Regala este cam tacuta in aceste vremuri de restriste.

Pe 6 decembrie, pe soclul statuii a aparut si stema regala a Romaniei, intr-un cerc. Desigur, avem inca un esec falnic. Aparent minora, confuzia la care ma voi referi arata ce semidocti ne conduc. Stema afisata pe monument este cea din 1921, de dupa Marea Unire. Carol I a domnit intre 1866 si 1914, cand Romania insemna Vechiul Regat. Stema era alta, avand ca punct central scutul cu provinciile istorice, nu vulturul cruciat. In dreapta, am indicat stema care ar fi trebuit sa fie instalata in mod normal.

Dupa eveniment, Principele si Principesa au acordat scurte interviuri, iar in multime l-am remarcat si pe fostul premier Tariceanu, monarhist declarat. Mirosul de bitum se simtea tot mai pregnant, iar in drum spre masina, Principesa era sa ramana cu pantoful in asfaltul fierbinte: Cenusareasa reloaded?

Ce-i drept, si mie mi se cam lipeau talpile pantofilor tot rotindu-ma prin multime. L-am vazut si pe primarul Poteras de la sectorul 6 (PDL), probabil dornic de o aparitie in ochii presei. Oamenii obisnuiti discutau despre noua statuie, majoritatea multumiti ca avem din nou „coada calului”, acum ca Mihai Viteazu de la Universitate a fost mutat in Parcul Izvor.

De peste drum, o privire catre pachetul complet: statuia + Fundatia. Sa trecem insa la treburi serioase, si anume analiza noului monument inchinat Regelui Carol I:

– este o afacere dubioasa, neinvestigata nici macar de Familia Regala, inainte sa decida sa-si dea girul;
– nu este nici astazi clar cum au discutat reprezentantii Ministerului Culturii (mandatul ministrului liberal Iorgulescu) cu mostenitorii lui Mestrovic;
– Dna. Rumiana Mestrovic, sotia lui Matthew Mestrovic (fiul sculptorului Ivan Mestrovic), ne-a spus clar ca nu a cerut 1 milion de euro pe macheta statuii originale, aflata la Pinacoteca din Zagreb. A oferit-o gratuit autoritatilor romane;
– cum a intrat Florin Codre pe fir? De ce a fost ales tocmai el? Ce il recomanda? Codre a amplasat, in 2008, la Caracal, o statuie cvasi-identica a Regelui, numai ca modelul de la Caracal are chipiu. Productia de serie pare a fi o tehnica de succes.
– statuia actuala arata un Carol I relaxat, la promenada pe cal – o atitudine nespecifica primului nostru monarh;
– calul este, se pare, un mutant: are o coada neterminata, intr-o pozitie ciudata. Crescatorii de cai spun ca exista doar o singura ipostaza in care un cal ar tine coada asa, si anume, numarul 2;
– calitatea executiei lucrarilor este foarte proasta, cu finisaje de toata jena si materiale urate – chiar nu se putea face un soclu rosiatic, precum cel original? Si ce e cu discul acela din piatra cubica, un fel de piedestal? De ce la noi toate monumentele de for public includ asfalt banal, destinat strazii?

Presa din Romania, profesionista si plina de deontologie, asa cum stim, a preluat precum ultimul papagal comunicatul oficial, care contine cateva greseli:

– Florin Codre a zis clar ca nu s-a luat dupa Mestrovic si ca el a vrut doar sa umple spatiul gol, asadar, teoretic, nu avem de-a face cu o „replica” a statuii din 1939;
– statuia NU a revenit, deoarece nu este aceeasi cu cea originala!
– tot presa sustine ca in 1948, bronzul statuii regale a fost folosit pentru turnarea statuii lui Lenin, asezata in fata Casei Scinteii. Cum ar fi posibil, cand acest eveniment s-a petrecut abia in 1960?

Nu in ultimul rand, as vrea sa remarc absenta oricaror reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului si Parlamentului de la solemnitatea dezvelirii statuii. Nu mai devreme de acum 5 ani, Presedintia Romaniei declara anul 2006 anul „Carol I”, intru recunoasterea meritelor Regelui.

Per total, aceasta noua statuie este un fiasco, o bataie de joc si o palma data Regelui Carol I. Girul Casei Regale nu face decat sa ii arunce si pe ei, din pacate, in aceeasi oala cu Iorgulescu, Codre, Videanu, Oprescu, Theodorescu si Iliescu. Nu vreau sa aud nicio scuza si nicio parere de genul „Dar macar avem statuia iarasi!” sau „Nu stii sa apreciezi reparatia istorica!”.

Indrazniti sa mergeti aproape de monument. Observati finisajele, cautati detaliile. Mai e atat de maiestuoasa? De asemenea, dorinta mea este ca noua statuie sa fie distrusa si sa fie refacuta cea a lui Mestrovic. Daca nu, prefer Piata Palatului fara statuie. Decat un monument hidos, dubios si extrem de scump, mai bine vedere libera spre Fundatia Regala!

Voua cum vi se pare noua statuie?

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign