Republica, mareata vatra!

31 decembrie 2010 [Raiden] Bucurestii lui Raiden


Este iarasi acea perioada minunata a anului cand serbam Ziua Republicii! Cel mai important eveniment al istoriei noastre republicane trebuie promovat ca atare. Pe 30 Decembrie 1947, poporul a rasturnat odioasa monarhie burghezo-mosiereasca si a instaurat pe plaiurile mioritice o Republica Populara care sa il duca in Raiul comunist.

Odata cu abdicarea ultimului Rege, s-a deschis calea progresului in tara noastra, o cale care ne-a adus, iata, la decenii distanta, la un nivel de trai si o dezvoltare economica fabuloase si neegalate de niciun alt Stat.

Revenind la un ton mai serios, 30 Decembrie este, intr-adevar, o data tragica in calendarul Romaniei. Nu este vorba de Rege neaparat si ca a fost izgonit, ci de intreruperea brutala a unei ordini constitutionale cladite pas cu pas, a unei constructii statale functionale incepute in 1866.

Pana la finele lui 1947, Romania a fost sub conducerea Regilor din dinastia germana Hohenzollern-Sigmaringen – oameni educati, cu viziune, mai mult sau mai putin controversati, lideri mai mult sau mai putini innascuti. Privind tabloul Romaniei regale, balanta inclina fara echivoc in partea pozitiva.

LEGEA nr.363 din 30 decembrie 1947
pentru constituirea Statului Roman in Republica Populara Romana

ART. 1
Adunarea Deputatilor ia act de abdicarea Regelui Mihai I pentru ei si urmasii sai.

ART. 2
Constitutia din 1866 cu modificarile din 29 Martie 1923 si acelea din 1 Septemvrie 1944 si urmatoarele, se abroga.

ART. 3
Romania este Republica Populara.
Denumirea Statului Roman este: „Republica Populara Romana” (R.P.R.).

ART. 4
Puterea legislativa va fi exercitata de catre Adunarea Deputatilor pana la disolvarea ei si pana la alcatuirea unei adunari legislative constituante care se va face la data ce se va fixa de Adunarea Deputatilor.

ART. 5
Adunarea constituanta va hotari forma nouei Constitutii a Republicei Populare Romane.

ART. 6
Pana la intrarea in vigoare a nouei constitutii puterea executiva va fi esercitata de un prezidiu compus din cinci membri alesi, cu majoritate, de Adunarea Deputatilor dintre personalitatile vietii publice, stiintifice si culturale ale Republicei Populare Romane.

ART. 7
Membrii Prezidiumului Republicei Populare Romane vor depune in fata Adunarii Deputatilor un juramant de credinta poporului dupa urmatoarea forma:
„Jur a apara drepturile si libertatile democratice ale Poporului Roman si independenta si suveranitatea Republicei Populare Romane, precum si legile sale”

ART. 8
In termen de trei zile dela aparitia prezentei legi, functionarii publici vor depune juramantul de credinta.

Formula juramantului pentru functionarii publici:
„Jur de a fi credincios poporului si de a apara Republica Populara Romana impotriva dusmanilor dinafara si dinauntru”.
„Jur a respecta legile Republicei Populare Romane si de a pastra secretul in serviciu”.

Pentru armata, graniceri si jandarmi, forma juramantului este:
„Jur de a fi credincios poporului si de a a apara Republica Populara Romana impotriva dusmanilor dinafara si dinauntru”.
„Jur de a respecta legile Republicei Populare Romane si de a pastra secretul in serviciu”.
„Jur supunere legilor si regulamentelor in toate ocaziile”.

ART. 9
Promulgarea prezentei legi se face de catre presedintele Consiliului de Ministri.

Aceasta lege s’a votat de Adunarea Deputatilor in sedinta dela 30 Decemvrie, anul 1947 si s’a aprobat in unanimitate de doua sute noua zeci si cinci voturi.

Presedinte,
Mihail Sadoveanu

Secretar,
Stelian Morariu
(L.S.A.D.)

Promulgam aceasta lege si ordonam ca ea sa fie investita cu sigiliul Statului si publicata in Monitorul Oficial.

Data in Bucuresti, la 30 Decemvrie 1947.

Presedintele Consiliului de Ministri

Dr. Petru Groza

 

Ministrul justitiei
Lucretiu Patrascanu

In Piata Palatului Regal din Capitala, rebotezata pe loc Piata Republicii, langa statuia Regelui Carol I (ce avea sa dispara urgent), plebea agitata de comunisti dansa hore si tinea pancarte aduse de tovi si plantate prin multime. Viitorul de aur de-abia incepea!

Toate simbolurile monarhice trebuiau indepartate – nume de strazi, de institutii, statui, TOT! Evident, simbolul Statului – stema – a fost inlocuita cu una noua, proletara, de factura sovietica. Cea incropita „pe genunchi” nu a rezistat decat pana in martie 1948. Dupa adoptarea primei Constitutii republicane, a intrat in vigoare stema cu spice. In 1952, a doua Constitutie republicana consfintea steaua rosie a comunismului in varful stemei.

Liderul republican din acea vreme era Gheorghe Gheorghiu-Dej, fost ceferist, fost puscarias. Si-a eliminat cu succes toti adversarii si a implementat exemplar tot ce sugerau sovieticii, adevaratii conducatori ai Romaniei Populare in anii ’50.

In 1965, Dej moare iradiat de sovietici si ii succede Nicolae Ceausescu, fost ucenic de cizmar, fost puscarias. Acesta transforma Republica Populara in Republica Socialista si adapteaza stema. Instaureaza apoi un comunism nationalist si dinastic, numindu-si rudele in aparatul de Stat.

Mi se pare interesanta o comparatie intre portretele oferite de propaganda regimului si o fotografie reala (revista „Life”, anii ’80).

In 1974, Ceausescu decide ca o conducere colectiva nu mai este buna, asa ca se proclama intaiul Presedinte al Republicii. Intr-o ceremonie la Marea Adunare Nationala, in Dealul Mitropoliei, ii este oferit simbolul puterii supreme: sceptrul prezidential socialist. Am gasit pe net oferte de vanzare a unui sceptru care se pretinde a fi cel al lui Ceausescu, dar nu arata la fel.

Nicolae Ceausescu este unicul presedinte din istorie cu sceptru!

Evenimentele din 1989 rastoarna regimul comunist si in Romania se instaureaza o republica „democratica”, in detrimentul restaurarii monarhiei, care ar fi fost lucrul normal de facut. Republica noua este legitimata de Constitutia din 1991.

Dupa gaura lasata in steag de „Revolutie”, s-a pus problema alegerii unei noi steme nationale. In 1992, Parlamentul a analizat doua propuneri, care se inspirau masiv din stema regala a Romaniei (variantele mijlocie si mica).

Au fost voci puternice care au condamnat aparitia coroanei de otel (simbolul Independentei noastre) in stema: „Ce dom’le, mai suntem monarhie??”, asa ca s-a ales o solutie de compromis: o copie palida a stemei regale mici, fara nicio coroana si cu un vultur hidos.

Primul Presedinte ales „democratic” este Ion Iliescu, fost nomenclaturist, care isi consolideaza puterea prin una-doua mineriade si hartuirea sistematica a adversarilor politici. Oameni de valoare precum Corneliu Coposu sau Ion Ratiu nu sunt lasati la carma Statului.

I-a urmat Emil Constantinescu, intelectual, profesor. Al treilea Presedinte al Romaniei a promis restaurarea monarhiei, dar nu a mai apucat sa faca asa ceva.

Din anul 2004, avem inalta onoare de a fi condusi spre noi culmi de progres de Excelenta Sa Domnul Traian Basescu, Presedintele in functie al Republicii Romania, fost comandant de vas. Datorita Domniei Sale, avem relatii excelente cu toate Statele din galaxie si un Guvern care face cabinetul Bratianu din vremea monarhiei putrede sa para mic copil.

Devenind iarasi serios, sunt de parere ca o reconstructie a tarii nu se poate face decat dupa reasezarea mecanismelor Statului pe fagasul de pe care au fost mutate cu violenta in 1947. Desigur, ajustarile impuse de vremurile in care traim ar veni in mod firesc dupa aceea.

Cu toate acestea, nu stiu de ce Familia Regala nu este mai prezenta in spatiul public si nu ia atitudine in legatura cu principalele evenimente. Mie imi lasa impresia ca nu sunt interesati de o eventuala Restauratie. Totusi, sa nu visam cu ochii deschisi. Inainte de orice, este esential ca Regele Mihai sa clarifice conditiile abdicarii sale si ce intelegere a avut cu guvernul condus de Petru Groza. Denuntarea abdicarii abia in primavara lui 1948 in SUA ridica mari semne de intrebare. Abdicarea ramane, in orice situatie, fortata si ilegala.

Reafirm ca Republica este ilegitima in Romania, din cauza manierei in care s-a instaurat si a oamenilor care inca o perpetueaza. Solutia monarhica este exclusa din start la orice discutie de „reformare a Statului”, preferandu-se mai degraba modelul unei Republici semi-prezidentiale cu iz de America Latina. In Romania suntem la a 5-a Republica, daca numaram constitutiile republicane (1948, 1952, 1965, 1991, 2003) sau la a 3-a Republica, daca le casificam dupa tipul de republica (populara, socialista, democratica).

Petrecere frumoasa de Ziua Republicii!
Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign