Dr. Jekyll, Mr. Hyde & Prof. G.W.F.

I. Dr. Jekyll (Un pericol iminent)

Săptămâna trecută, un grup de cercetători britanici a trimis către Ministerul român al Sănătăţii un avertisment privind riscurile pe care uzul savonierelor îl comportă pentru cetăţenii ţării noastre. Evident, nimeni nu a luat atitudine. Şi totuşi, după cum reiese din statisticile oficiale, primejdia este foarte bine cunoscută. În Germania, doi bătrâni au înghiţit, în iulie 2010, trei savoniere, sfârşitul cuplului survenind la numai câteva ore după incalificabilul gest. În octombrie (acelaşi an), unsprezece greci au fost ucişi prin asfixiere în urma unei cine la care s-au servit castraveţi, măsline, brânză de capră şi savoniere. Documente ale OMS arată clar că, în Asia, consumul de savoniere provoacă anual între 500 şi 2000 de victime! Se pare că în unele ţări precum Nepal, Bangladesh, Cambodgia şi Laos mortalitatea datorată savonierelor a depăşit-o deja pe cea cauzată de SIDA, diabet, fumat, accidente rutiere şi crime împotriva umanităţii (la un loc!). Autorităţile federale nord-americane au lăsat a se înţelege, într-o notă remisă presei în luna decembrie a anului 2010, că, în state precum Florida, Texas şi California, teroarea savonierelor a surclasat în topuri spaima de obezitate, Islam, vorbitori de limbă spaniolă şi invazii extraterestre. Guvernul chinez a luat deja măsuri pentru limitarea numărului de savoniere din ţară, număr ajuns, după unele estimări neoficiale, la 3 miliarde. Cele mai pesimiste voci afirmă că fiecare chinez consumă săptămânal aproximativ 1,5 savoniere, numărul deceselor crescând înspăimântător din această pricină.

Diferite surse neconfirmate (însă nu mai puţin demne de crezare) anunţă că savonierele şi-au găsit drum chiar şi în inima unor instituţii şi organizaţii cum ar fi NATO, Banca Slovacă pentru Dezvoltare, Agenţia Spaţială Congoleză şi Casa de Pariuri Sportive din San Marino. Se pare că savonierele din aceste ţări sunt de provenienţă din Tadjikistan, Sudan şi Norvegia. Oricum ar fi, Consiliul ONU a lansat deja un avertisment foarte serios şi un apel tuturor producătorilor de savoniere de pe planetă, cerând o atitudine responsabilă şi demnă, precum şi încetarea imediată a exportului acestor obiecte.

În ţara noastră, s-au semnalat 6 cazuri de moarte subită cauzată de savoniere. Astfel, la Giurgiu şi la Vaslui au fost depistate 5 situaţii în care savonierele au pus capăt vieţii oamenilor. Un profesor de geografie din Brăila s-a omorât miercurea trecută încercând să-şi înfigă o savonieră în nas. Primăria locală a considerat însă că specializarea în geografie a condus la deces, cunoscut fiind că specialiştii în geografie prezintă o sensibilitate crescută la savoniere.

Conform unui ziar olandez, la Amsterdam s-a putut constata neliniştitoarea tendinţă a savonierelor de a se înmulţi cu de la sine putere, astfel încât o generaţie de savoniere bleu a fost urmată în numai 10 ore de 4 generaţii de savoniere mov (dintre cele mai periculoase). Chestiunea rămâne de discutat la nivelul Uniunii Europene. Aceasta cu atât mai mult cu cât noile savoniere mov au apărut apoi în oraş fără etichetă şi fără avertismentul obligatoriu privind nocivitatea lor. La aflarea veştii, autorităţile din Polonia, Rusia, Uganda, Ţara Galilor, Azerbaidjan, Togo şi Mexic au interzis vânzarea savonierelor către populaţie fără reţetă. La noi, din câte se pare, Guvernul înclină către soluţia savonierelor compensate. Suplimentar, fiecare utilizator va plăti o taxă specială, cu o valoare de 425% faţă de diferenţa dintre preţul întreg al savonierei şi preţul rezultat în urma compensării, la care se adaugă preţul întreg al savonierei, preţul savonierei compensate, o cotizaţie la Organizaţia Naţională pentru Obiecte Periculoase şi două taxe la Poliţia Capitalei (plus impozitul de 16% din toate celelalte cheltuieli).

II. Mr. Hyde (Dezvăluire (5))

Indiferent câţi fulgi de zăpadă îţi măsoară absenţa, câte alge pe stâncă alunecă sub noi, cât vis mi se coagulează în coşmar lângă tine (fără atingere), indiferent câte vorbe te mai ascund inutil sub evidenţa pletelor negre şi câte colţuri din oraş ai inundat cu tăcerile tale, indiferent câţi îngeri îţi circulă amintirea ca pe o intersecţie diabolică, indiferent ce mai pot scrie pe latura din dreapta-sus a eternităţilor microscopice de duminică după-masă, ce timpuri verbale mă mai aşteaptă până să mă readuci la sfârşit, ce bolgii paradisiace îmi vor ascunde încă pleoapele tale pe jumătate lăsate în preajma unei halbe târzii, ce câini albaştri îţi vor amuşina o aripă de ceară în labirintul prăbuşirii, ce herghelii cifrate ne vor mai înnora singurătăţile, am să te vreau la fel. Indiferent.

III. Prof. G.W.F. (Suspensie)

Fiind vorba despre suspensie orală (granule), va trebui să adăugăm pentru sine apă, să amestecăm bine, astfel încât săpunul din soluţia rezultată să producă spumă, iar din această spumă să renască Afrodita (“… întrucât la ea farmecul senzual, feminin, este principalul moment” – Prelegeri de estetică, X1, 409).