Jean Moscopol, cantaretul disident

 

Groza, de la burghez in joben la premier proletar – diverse aspecte. Foto mare: arhiva revistei “Life”.

PETRU GROZA, SLUGA – atac direct la varful conducerii comuniste din anii ’50. Petre (Petru) Groza a fost ultimul premier regal si primul premier proletar. A fost unul din “groparii monarhiei”, fortandu-l pe Regele Mihai I sa semneze o abdicare impusa de sovietici. Petru Groza adora sa joace tenis si sa faca glume proaste. Avea si titlul de “doctor”, nu se stie in ce.

Groza la Prezidiul Marii Adunari Nationale (Parlamentul comunist), citind propunerea de prima Constitutie republicana a Romaniei – 1948 (Fototeca Online a Comunismului Romanesc).

Dupa 30 decembrie 1947, Regele nemaifiind seful statului, a fost instituit Prezidiul RPR, organ colectiv de conducere, din care facea parte si “marele” scriitor Mihail Sadoveanu: “Stapane, stapane, mai chiama s’un cane!”.

Gheorghe Gheorghiu-Dej, prim-secretarul Partidului Muncitoresc (Comunist) Roman era liderul de facto al Republicii Populare Romane. A fost o marioneta a rusilor, pana cand au decis sa-l iradieze si sa-l elimine, in 1965. I-a succedat Ceausescu.

Sediul bucurestean al SovRom se gasea in fostul bloc “Creditul Minier”, apartinand companiei petroliere interbelice, de pe bd. Balcescu (fost Bratianu).

Deoarece statutul Romaniei de tara cobeligeranta nu a fost recunoscut, am fost considerati invinsi in razboi si am avut de platit imense sume catre pagubiti, printe acestia si URSS. S-au infiintat companiile SovRom in diverse domenii (SovRom Aer, SovRom Petrol, SovRom Transport, etc.) si compania TARS (Transporturi Aeriene Romano-Sovietice, precursoarea TAROM de azi), printre altele. Acestea erau cai de scurgere a banilor romanesti in Uniunea Sovietica. Mare sef la SovRomuri era in anii ’50 nomenclaturistul comunist Iosif Chisinevschi.

Carnet de membru ARLUS, anii ’50.

ARLUS SI URSS – Pe langa SovRom si TARS, a aparut dupa 1948 si ARLUS (Asociatia Romana pentru strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica). Sediul ARLUS in Bucuresti era pe strada Batistei, in cladirea care astazi adaposteste sediul ArCub (vis-a-vis de Ambasada SUA).

“Glorioasa” Armata Rosie pe strazile Capitalei – 1944 (cele 3 foto. de calitate slaba – Fototeca Online a Comunismului Romanesc).

Armata Rosie fusese primita cu urale in Bucurestii eliberati deja de Armata Romana dupa 23 august 1944. Propaganda comunista atribuia acest rol Armatei Sovietice. Imaginile surprinse atunci in Capitala uimesc si astazi. S-a dovedit ca au existat agitatori pusi de comunisti sa “incinga atmosfera”.

ARLUS vroia sa mimeze bucuria romanilor ca au intrat in sfera sovietica de influenta si marea dragoste pentru marea prietena de la Rasarit, URSS. Organiza diverse evenimente, de la manifestatii “spontane” pentru aniversarea revolutiei Socialiste din Rusia din 1917, ziua lui Stalin, proiectii de filme rusesti in cinematografele Romaniei, sau “Luna prieteniei Romano-Sovietice”. Actualul Muzeu al Literaturii Romane de pe bulevardul Dacia era in acele vremuri Muzeul Romano-Rus.

Prietenie Romania-URSS, anii ’50-’60.

GHEORGHIU-DEJ SI HRUSCIOV – Dupa moartea lui Stalin in 1953, la putere in URSS a venit Nikita Hrusciov. Evident, conducerea RPR s-a adaptat noilor conditii si Gheorghiu-Dej s-a afiliat repede la noul curent. Melodia arata ce “perfectiune” stapanea Romania Populara in anii ’50. Gheorghiu, de la Presedintia Consiliului de Ministri, telefoneaza sa vada daca totul se petrece dupa cum a ordonat. In final, primeste si el un telefon-surpriza de la Moscova.

Patriarhul Justinian Marina (1948-1977)

PATRIARHUL ROSU – Este porecla lui Justianian Marina, al treilea Patriarh al Romaniei. Daca predecesorul sau, Nicodim Munteanu, se opusese cu indarjire instaurarii comunismului, Justinian, intronizat in 1948 (ce coincidenta – primul an de Republica), a fost dispus sa colaboreze cu noua putere emanata de la Moscova.

Patriarhul Justinian a promis sa se supuna statului democrat-popular si a adus o importanta contributie la desfiintarea Bisericii Greco-Catolice. Pentru marile sale fapte, Facultatea de Teologie din Bucuresti ii poarta numele.

Justinian Marina a ramas in istorie pentru afirmatia: “Cristos este Omul Nou. Omul Nou este omul sovietic. Prin urmare, Cristos este sovietic!”.

Prin umorul fin si batjocura indreptata spre anumite personaje, Jean Moscopol demasca puterea comunista. Din nefericire pentru romanii acelor vreme, nu au existat mijloace ca aceste melodii sa ajunga la ei. De-abia dupa 1989 au fost accesibile publicului larg, insa chiar si in prezent, nu sunt promovate.

Daca v-au placut, Jean Moscopol mai canta despre tara comunista, Radio Bucuresti care minte, farsa alegerilor, falsa amnistie, guvernul comunist sau celebra cartela.