Piata Sfanta Vineri

21 ianuarie 2011 Andrei Popescu Idei Urbane
Una dintre cele mai cunoscute zone din Bucuresti este piata Sfanta Vineri, aflata in estul pietei Unirii. Piata Sfanta Vineri si-a „primit” denumirea dupa biserica Sfanta Vineri aflata pana in anii 80 la intersectia Caii Calarasilor cu strada Sfanta Vineri. Zona Sfanta Vineri a suferit transformari radicale in urma demolarilor din anii 80, fiind astazi de nerecunoscut.
Aceasta noua incercare de remodelare a spatiului urban vine in continuarea propunerii din zona Rondului Udricani si reprezinta o incercare de a reface o zona mai mare a orasului.

Cat de mult s-a modificat zona, intr-o perioada foarte scurta, cat a fost daramat si care era imaginea orasului in acest perimetru, putem afla din articolul lui Raiden, de pe Rezistenta Urbana, un articol excelent despre Piata Sfanta Vineri ieri si azi. Va recomand acest articol pentru ca intregeste o imagine despre cum arata, traia si exista Bucuresti inaintea demolarilor din anii 80.

O imagine din satelit cu intreaga zona si marcarea unor elemente de importanta la nivelul orasului.

Pe planul cadastral din 2010 si pe imaginea din satelit se observa situatia actuala. Spatiul este dominat de cladirea „Complexului comercial Unirea”, popular denumita Circul foamei de la Unirii. Intersectia este bordata de blocurile anilor 80, aparute dupa demolarea zonei. In anul 2008 a fost refacuta intersectia din punct de vedere al circulatiei si a aparut un terminal pentru transportul in comun, deocamdata doar pentru tramvaie. Zona este doar un spatiu de trecere fara a a fi un punct de interes si fara o amenajare urbana demna de istoria si amplasamentul ei. In partea de vest a fost construit o cladire de parcare publica, ce deserveste in mare masura magazinul Unirea, sau cu denumirea noua Unirea Shopping Center. Intr-unul din spatiile Circului foamei a aparut un supermarket, initial Universall, iar apoi a fost cumparat de cei de la Carrefour. Daca investitotorii privati au reusit sa identifice potentialul zonei, din punct de vedere comercial, e timpul ca si celelalte atuuri ale zonei sa fie readuse in discutie.

Planul cadastral din 1984 prezinta situatia dinaintea demolarilor cu un tesut urban complet diferit. Practic toata zona a fost demolata, iar putinele cladiri care au scapat se gasesc in spatele blocurilor nou construite. Facand o legatura intre articolul lui Raiden si planul cadastral observam disparitia nu numai a unor cladiri care generau o anumita imagine urbana, dar si a strazilor ce aveau importanta la nivelul orasului. Calea Vacaresti este una dintre arterele care plecau de aici, dar asta isi mai aduce aminte putina lume. Cladirea marcata pe plan apare si in pozele din articolul de pe Rezistenta Urbana si mi-a atras atentia prin forma sa deosebita, astfel incat am hotarat sa o integrez in propunerea mea.

Interventia mea in zona Sfanta Vineri a fost radicala, eliminand mai multe constructii. Prima disparitie evidenta este cea a Circului foamei, pe care am inlocuit-o cu o cladire redusa ca dimensiuni si o piata pietonala. Blocurile de locuinte din vecinatatea pietei au fost modificate prin reducerea regimului de inaltime si eliminarea completa a unui tronson, pentru a permite o deschidere catre Sinagoga mare si zona rondului Udricani. Functiunea noului complex va fi tot cea comerciala pastrand caracterul zonei. Cladirea din centrul pietei, marcata si pe planul cadastral din 1984, va fi refacuta si va fi accesul principal catre zona de subsol. Cu o linie puncata este marcata zona de subsol cu spatii comerciale si pasaje care fac legatura catre Sinagoga mare si in directia opusa catre statia de metrou. Zona ar deveni un nod important de circulatie prin realizarea acestor legaturi directe, la nivelul subsolului, intre mai multe tipuri de transport in comun. In coltul intersectiei propun ridicarea unui monument al Bisericii Sfanta Vineri, iar zona pe care este amplasat astazi un monument cel putin dubios va fi parte din terminalul de trasport in comun.
Constructiile de locuinte colective de pe bulevardul Corneliu Coposu vor face parte dintr-o propunere ulterioara, care sa intregeasca amenajarea intregii zone.

Propunerea mea a fost corelata cu interventia din zona Udricani, urmand ca fiecare interventie ulterioara sa o prezint adaugand elementele modificate si avand in proiect modificarea intregii zone.

Cateva imagini aeriene cu intreaga zona propusa, cu amenajarile la nivel de macheta. In aceste imagini am integrat si propunerea de la Rondul Udricani.

Cateva imagini cu propunerea integrata in situatia existenta.
Vedere dinspre strada Clucerul Udricani.
Vedere dinspre strada Sfanta Vineri.
Vedere dinspre strada Sfanta Vineri.
Vedere dinspre strada Clucerul Udricani.
Vedere dinspre Piata Unirii.
In final o imagine din satelit cu adaugarea propunerii pentru intreaga zona.
Articol publicat pe blogul Idei Urbane
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign