Se cauta voluntar pentrui expeditie in Atlantic!

17 ianuarie 2011 Luiza Pruna A-mestecate

Zilele acestea soarta le face cu ochiul persoanelor interesate de protectia mediului, care doresc sa schimbe ceva in lumea in care traiesc dar sa se si imbogateasca la capitolul experiente inedite.

Pentru a nu mai lasa suspansul sa se acumuleze, va voi spune doar ca Electrolux alaturi de organizatia de cercetare 5Gyres organizeaza o expeditie in Oceanul Atlantic care are ca obiectiv colectarea deseurilor de plastic din apele acestuia.

Acestia cauta voluntari care sa se alature echipajului  expeditiei “Vac from the Sea”, care va traversa Canalul Beagle spre Valdivia, Chile.

“Nu este o vacanta, ceea ce inseamna ca membrul echipajului se va afla la bord pentru a munci. Printre indatoririle noului membru al echipajului se va numara si scrierea de impresii si informatii pe blogul Vac from the Sea”, explica un comunicat al Electrolux.

Criteriile dupa care va fi ales voluntarul:

• Sa fie cu adevarat interesat de probleme de mediu, in special de poluarea marina cu plastic
• Sa se priceapa la scris si fotografie
• Sa aiba spirit de echipa si sa fie dispus sa indeplineasca partea sa de sarcini pe punte (ajutor in ture, gatit, spalat si participarea la cercetari, cand este cazul)
• Sa nu aiba rau de mare
• Sa fie capabil sa inoate 200m
• Sa fie capabil sa ridice 1/3 din propria greutate
• Sa fie dispus la ore grele de munca
• Sa aiba cunostinte elementare de limba engleza.

Cum sa aplici

Oricine doreste sa devina membru al echipajului in acesta expeditie poate aplica inregistrand un scurt film in care sa mentioneze numele, domiciliul, motivul pentru care este potrivit/a si cum anume va contribui prezenta lui/ei la intreaga aventura. Filmuletul trebuie postat pe Youtube, iar link-ul trimis la electrolux@vacfromthesea.com pana pe 31 ianuarie 2011. Castigatorul va fi anuntat pe 8 februarie 2011.

Si de ce Atlanticul?

Cei carora nu stiu care este motivul acestei expeditii, cercetatorii le raspund printr-o ampla cercetare timp de 22 de ani asupra evolutiei insulei de gunoi nord-atlantice. Dimensiunea zonei acoperite cu bucăţi de plastic plutitoare rivalizează cu deja celebra „insulă de gunoaie“ din Pacific. Insula artificială din PET-uri şi alte resturi din ambalaje, care plutesc deasupra Pacificului, cântăreşte în prezent circa 3,5 milioane de tone. Aceasta acoperă o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a României.

Specialiştii au studiat deşeurile plutitoare din Oceanul Atlantic cu ajutorul unor plase fine, colectând cantităţi enorme de bucăţi din plastic, majoritatea de mici dimensiuni – aproximativ un centimetru. În urma acestor acţiuni, cercetătorii au constatat că materiale plastice provin de la ambalaje folosite în industria bunurilor de larg consum.

In cadrul cercetarii, studentii de la ai Sea Education Association (SEA) au adunat mai mult de 64.000 de bucăţi de plastic, majoritatea milimetrice, din 6.100 de locuri din Atlantic, în estul Insulelor Bermude. Rezultatele se găsesc într-un studiu publicat în revista „Science” de cercetători de la SEA,  Institutul de Oceanografie Woods Hole şi Universitatea din Hawaii.

Fragmente minuscule

Coordonatoarea studiului, Kara Lavender Law, spune că insula de gunoi din Atlantic are o dimensiune comparabilă cu cea din Oceanul Pacific, pe care curenţii au închis-o într-o zonă vastă la nord de Ecuator, scrie „The Independent”.

Cele mai multe dintre bucăţile de plastic găsite în ocean nu sunt mai mari decât guma din capătul unui creion. Majoritatea sunt din polietilenă sau polipropilenă, materiale care plutesc pentru că au densitatea mai mică decât apa.

Studiul are şi o concluzie neaşteptată: de când a început cercetarea, în 1986, cantitatea de particule de plastic adunate în năvoadele cercetătorilor a rămas constantă. Coordonatoarea studiului avertizează însă că asta nu înseamnă că problema deşeurilor din plastic nu se agravează. O explicaţie ar fi că bucăţile se micşorează atât de mult încât trec prin ochiurile plasei. O alta, că există forme de viaţă care cresc pe aceste fragmente de plastic, le măresc densitatea şi le scufundă.

„Cred că una dintre marile întrebări e legată de colonizare: cine trăieşte pe aceste fragmente din plastic?”, spune Chris Reddy de la Institutul de Oceanografie Woods Hole. „Şi în ce măsură curenţii marini plimbă prin ocean aceste vietăţi?” Studenţii SEA continuă să cerceteze Atlanticul, dar şi Pacificul pentru a afla mai multe despre plasticul ajuns în apă.

Cercetătorii avertizează că vieţuitoarele marine confundă deşeurile de la suprafaţa oceanului cu hrana, iar îngurgitarea plasticului are consecinţe nefaste asupra sănătăţii lor.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign