Vedere aeriana a Atheneului Roman-1926

11 ianuarie 2011 Radu Olteanu Art historia

Imprejurimile Atheneului, Piata Palatului si B-dul Take Ionescu (acum gen. Ghe. Magheru).
In urma cu 83 de ani, zona arata cu totul altfel. Va invit sa descoperiti cum Bulevardul din planul doi nu era marginit de blocuri ci de case boieresti si gradini pline de verdeata, cum pe parcarea unde se monteaza scene de spectacole, din fata fostului restaurant Cina, era construit opulentul Palat Jokey-Club (ridicat in 1900 si demolat pentru largirea Pietei in 1939), cum pe locul unde azi se ridica blocul Patria, fost Aro, se afla luxoasa casa a politicianului Alexandru Marghiloman, vis a vis, aflandu-se “templul” Muzeului Simu (cladirea lunga, paralela cu soseaua).
In prim plan, jos, se afla doua cladiri demolate cu ocazia construirii noului Palat Regal si taierea prelungirii strazii Stirbey Voda. Interesant, nu?

PS Primaria a pus, undeva in spatele blocului Eva (acum cu libraria Diverta), un panou cu localizarea catorva din aceste case disparute din zona. Intentia e buna, insa realizarea panoului si amplasarea lui nu da absolut nici o sansa omului curios sa se orienteze si sa identifice monumentele disparute. Absolut penibil. Planul pus e cel din 1914 (sau 1895), foarte greu de “citit” de un om obisnuit. Idee buna, realizare scumpa si proasta = inutila!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign