Jacques Elias si politia

01 martie 2011 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Pe principiul „unde dai si unde crapa” am gasit intr-un dosar de autorizare din 1904 un proces verbal ce nu prea avea legatura cu subiectul meu de interes. E o chestiune de noroc sa dai peste o astfel de informatie ce este, cu siguranta, inedita. Daca veti cauta informatii despre filantropul Jacques Elias veti vedea ca nu s-a scris foarte mult. Ceea ce e un pic rusinos avand in vedere uriasa donatie facuta Academiei Romane. La fel se intampla si cu persoana Elenei Dalles care a donat aceleiasi academii banii necesari fundatiei pentru care s-a construit faimoasa sala Dalles din Bucuresti cunoscuta mai curand pentru Kilpirim decat pentru originile ei.

Asadar, am dat peste o „lucratura” a politiei pentru ca dl. Jacques Elias ar fi facut fara autorizatie lucrari la un imobil in proprietatea sa. Va dati seama :))? Un favorit al regelui, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania cautat de politie pentru un asemenea „fleac”? Bine ca nu existau termopane pe atunci. A se observa faptul ca vina nu era de a fi facut niste reparatii fara a avea autorizatie ci faptul ca nu fusesera platite taxele ce ar fi fost aferente autorizarii. Iata textul alaturi de fatada catre Gabroveni a casei fratilor Alexandrescu ce prilejuia in 1904 respectivul raport politienesc:

Trebuie spus, legat de Dalles, ca pe planul de aliniere al strazii Gabroveni de la inceputul anilor 1890 se vede ca proprietatea Elias se invecina cu proprietatea Dalles. Nu stim totusi cu certitudine daca nu e o coincidenta de nume.
Pe planul de aliniere al strazii Lipscani vedem ca la nr. 82 erau proprietari fratii Elias. Initialele nu corespund cu Jaques Elias caci pe tatal sau il chema Menahem … La fel de ciudat este ca numarul 80 nici nu figureaza pe acest plan desi e contemporan cu procesul verbal ce identifica domiciliul lui Jacques Elias ca fiind in Lipscani nr. 80. Daca va uitati cu atentie, intre numarul 78 (parcela pe care se afla casa ce a servit ca sediu de campanie a unui anume candidat la presedintie) si nr. 82 se afla doar fosta piata Sfantu Gheorghe. E adevarat ca planul din 1911 face corectia in acest sens, proprietatea respectiva avand,intr-adevar nr. 80.
O alta ciudatenie este ca procesul verbal se afla intr-un dosar de autorizare care ii are ca titulari pe fratii Alexandrescu iar numarul postal al acestora la strada Gabroveni era 39 in timp ce Elias se afla la 37 … „colt cu Zarafi”.
Asadar localizarea e relativ nebuloasa insa textul politiei ramane interesant nu?
Din aceasta categorie „unde dai si unde crapa” a rezultat si gasirea proprietatii Grigore Mora, personaj care da numele unei strazi dar despre care nu stiu nimic alceva. Asa cum am dat peste un anume Jules Borel ca fiind proprietar la un moment dat al casei din Eremia Grigorescu 3, casa clasata monument istoric drept „casa A.D.Xenopol”. Peste acest Jules Borel am mai dat prin registre solicitand autorizatie in Calea Mosilor dar si in lucrarea lui Frederic Dame care-l identifica printre administratorii societatii de tramvaie din Bucuresti …
DE ADRIAN CRACIUNESCU
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign