Panorama Caii Rahovei in anii ’20

Panorama la rezolutie mai mare arata asa:

Pe ea, am numerotat de la 1 la 25 obiectivele pe care le-am considerat importante. Vor fi analizate mai jos. Am incercat sa reconstitui vederea cu imagini actuale, tot de la inaltime, insa existenta bd. Unirii face imposibila luarea aceluiasi unghi.

Imaginea veche de la inaltime este valoroasa pentru ca este premergatoare anilor ’30, cand imobilele moderniste masive au aparut in Bucuresti, modificand ireversibil aspectul de „oras cu gradini” al Capitalei Regatului Romaniei.

Calea Rahovei veche pornea de langa Centrul Istoric, traversa Podul Rahova (disparut) si isi urma traseul pe langa Palatul Justitiei si Asezamintele Brancovenesti. Mai sus, se poate vedea actuala configuratie a zonei, pe care am marcat traseul istoric al Caii Rahovei si unghiul surprins de aparatul foto in poza de epoca. Locul a fost total distrus de constructia blocurilor din Piata Unirii si a bd. Unirii.

1 – Evident, centrul atentiei il constituie Palatul Justitiei.

Impunatoarea constructie a fost reabilitata si straluceste si astazi, in ciuda faptului ca planurile de sistematizare includeau, se pare, si demolarea acestui edificiu in perioada 1990-1992.

2 – Biserica Domnita Balasa, existenta si in prezent.

3 – Azilul Domnita Balasa, in forma de „U”. Am gasit o ilustrata din jurul anului 1900, cu aceasta cladire. Pe atunci, gradina aferenta era renumita. Azilul a fost daramat in anii ’80, iar statuia Domnitei, din curte, a fost mutata langa biserica.

4 – Spitalul Brancovenesc (corpul vechi). Corpul nou, neinclus in fotografie, fusese adaugat in vremea Regelui Carol I si avea vedere la bd. Maria. In fotografia de mai sus (de Andrei Pandele), este surprinsa demolarea corpului vechi, la mijlocul anilor ’80. Poza este facuta dinspre Piata Unirii.

De sus, se vede pustiul lasat in urma de demolarile ceausiste. Pe locul Azilului si al Spitalului se afla blocuri si un teren viran, folosit drept parcare. Acest prim segment din Calea Rahovei se infunda, asadar, sub un bloc de pe bd. Unirii. Tronsonul a fost inclus in ce a mai ramas din str. Sfintii Apostoli, formand astfel un traseu hibrid-prelungit-modificat al acesteia.

5 – Biserica Sf. Ilie-Rahova, o alta prezenta notabila.

A fost mutata de pe amplasamentul ei initial, pentru a face loc blocurilor de pe bd. Unirii.

Astazi, se gaseste „in spate”, incadrata de edificii mai noi si mai vechi si ascunsa de ochii lumii.

6 – Frumosul ansamblu al blocurilor Agricola-Fonciera si Adriatica-Trieste, in constructie, la actuala Piata Natiunile Unite. Acest indiciu face posibila datarea mai exacta a panoramei undeva spre inceputul anilor ’20. In detaliul de mai sus, blocul Adriatica este intr-un stadiu mai avansat de constructie.

Cele doua blocuri exista si astazi, numai ca panorama s-a imbogatit cu cladiri de sticla, precum fostul turn Bancorex, iar blocul Agricola este adeseori acoperit de reclame.

7 – Judecatoria Sectoarelor 1, 2 si 4, langa Palatul Justitiei. Cladirea de pe Splai avea un acoperis mai bogat ornamentat decat in prezent.

Astazi, locul turnuletelor este luat de luminatoare, iar intreg acoperisul este simplificat.

8 – Casa la intersectia str. Palatul Justitiei cu str. Gheorghe Danielopol. A supravietuit demolarilor si inca fiinteaza, in stare buna. In continuare, pe str. Danielopol, casele vecine au fost demolate in anii ’30 iar pe locul lor s-a ridicat un imobil modernist masiv.

9 – Actualul imobil ce adaposteste Teatrul de Comedie – str. Sf. Dumitru intersectie cu str. Stavropoleos. De-a lungul istoriei, cupola mare a avut de suferit, ea fiind inlocuita actualmente cu o improvizatie proasta.

10 – Biserica Sf. Dumitru-Posta, unde in zilele noastre slujbele se imbina armonios cu muzica de club de la puzderia de terase invecinate.

11 – Piata Senatului, ulterior Piata Splaiului, ulterior Piata Operetei, actuala Piata Natiunile Unite, inainte de acoperirea Dambovitei cu un planseu in anii ’30 (planseul a fost apoi distrus in anii ’70-’80, la constructia metroului si recanalizarea Dambovitei).

12 – Emblematicele cupole ale Palatului Postelor, actual Muzeu de Istorie. Mai sus, o comparatie edificatoare.

13 – Banca Chrissoveloni, cu fatade spre strazile Stavropoleos si Lipscani – un imobil exceptional atat la exterior cat si la interior.

14 – Palatul vechi al BNR din str. Lipscani. Dupa ridicarea, la finalul anilor ’30 si inceputul anilor ’40 a Palatului nou din str. Doamnei, perspectiva a fost modificata.

15 – nu am identificat inca ce este.

16 – Cupola Palatului Bursei (actuala Biblioteca Nationala) din str. Gral. Ion Ghica intersectie cu str. Doamnei. Cladirea se afla astazi intr-o stare jalnica, avand nevoie urgenta de consolidare si reabilitare. O comparatie interesanta gasim la Lucian Vasile.

17 – O alta cupola cunoscuta – cea a actualului Centru Cultural Ceh din str. Gral. Ion Ghica.

18 – Celebra Biserica Rusa de pe aceeasi strada. Desi in prezent nu mai are cupolele aurite, ramane o prezenta aparte in peisajul bucurestean.

19 – Universitatea Bucuresti, cu corpul dinspre Piata Universitatii in stadiu avansat de constructie, dupa ce lucrarile fusesera sistate in perioada Primului Razboi Mondial. Desi este o cladire emblematica, Universitatea este adesea acoperita de cearsafuri imense cu reclame, iar reabilitarea fatadelor treneaza de foarte mult timp.

20 – Cupola mare a Spitalului Coltea de la Piata Universitatii. Spitalul este in prezent in reparatii capitale si, ca un element inedit, i-au fost refacute cupolele laterale, disparute in al Doilea Razboi Mondial.

21 – Un frumos imobil de sinteza – creatia arhitectului Arghir Culina – situat pe bd. Domnitei (actual Hristo Botev).

22 – Turlele Bisericii Sf. Gheorghe-Nou, cu aspectul anterior anilor ’70, cand a fost readusa la infatisarea initiala. Desi s-a procedat corect din punct de vedere istoric, trebuie sa recunosc ca aspectul de dinainte de anii ’70 mi se pare mai atractiv.

23 – Imobilul cu „Pasagiul Sft. Gheorghe”, ce facea legatura intre Piata Sf. Gheorghe si Piata Decebal. Cladirea, avariata la cutremurul din 1977, a fost refacuta. Astazi, este vopsita in degrade si se invecineaza cu maidanul si parcarea rasarite pe locul fostei Piete Decebal, dupa distrugerea cartierului evreiesc in anii ’80.

24 – Turla bisericii Baratia, de pe bd. Bratianu, fost 1848. Baratia rezista, chiar daca turla este foarte neingrijita. Mai nou, se invecineaza cu noul magazin Cocor, ale carui ecrane exterioare imense o lumineaza toata noaptea.

25 – O casa foarte veche, situata pe bd. Maria, in apropiere de intersectia cu str. Sf. Ilie. Casa aceasta apare in multe panorame de epoca ce vizeaza zona primului tronson din Calea Rahovei. Imobilul inca mai exista, foarte darapanat si, desigur, in pericol de demolare.

Privelistea generala a zonei din spatele Palatului Justitiei este substantial diferita in zilele noastre, Tovarasul ingrijindu-se sa aeriseasca bine locul si sa il curete atent de istorie. Dupa 1989 nu a fost nicio initiativa de reconstructie a Azilului Domnita Balasa macar. Spatiul inca exista, insa parcarea cu plata pare a fi foarte profitabila.

Cei interesati pot identifica si alte imobile pe fotografie sau ma pot corecta daca am gresit la explicatii. Cine vrea sa faca adnotari pe poza este rugat sa o trimita apoi pe adresa de mail de la rubrica de Contact, sa pot completa dupa aceea articolul.

Daca v-au placut imaginile actuale de sus, gasiti mult mai multe pe contul meu de pe Flickr.com.

Intrebarea din final: de unde credeti ca a fost facuta poza? Eu as banui ca din turla bisericii Sf. Nicolae-Vladica (din Prund), str. 11 Iunie intersectie cu bd. Maria.

Update! Se pare ca fotografia ar fi facuta din foisorul Palatului Patriarhal din Dealul Patriarhiei, punct suficient de inalt pentru a obtine o astfel de panorama.