Prețul Comoarei hărăzite

30 august 2011 Adrian Majuru Noutati Editoriale

Omul se naște ghemuit și moare la fel. Bătrânețea e un fel de copilărie”, sau „fiecare se răzbună pe fiecare” atunci când e hărmălaie și oamenii sunt furioși. Dar nu asta e marea învățătură și nici firul roșu… căci motorul acestei lumi îl găsim doar în eterna și adevărata „femeie”, numai ea ne poate umple vidul existenței, este ca aerul și ca apa, dar cât de greu o găsești… Totuși la sute de ani câte un bărbat norocos găsește comoara hărăzită, așa cum a găsit acum mai bine de o mie de ani șahul Djohan pe flacăra vieții lui, Mumtaz-Mahall, care s-a prăpădit când a născut o fetiță, rodul dragostei lor neostoite.

Peste douăzeci de ani a tot plâns-o șahul și în toată împărăția sa a fost doliu. A adunat din lumea islamică „mîini de aur și minți luminate” care să dureze un mausoleu nemaivăzut pentru cea pierdută.

Paginile trec ușor, ca zilele vieții, mausoleul este terminat și la fel și domnia șahului, care a fost închis de unul dintre moștenitorii săi, care nu a  mai avut timp să aștepte.

Așa, filă de filă aflăm cine a fost sufletul acestei construcții, un edificiu neegalat de secole, de nici o cultură și care nu se va mai zidi vreodată. Acum vreți dori să-l vedeți cu ochii și având povestea sa prinsă în suflet. Taj-Mahalllul vă va cutremura și veți rosti plini de înțelegere cuvintele spuse odată de poeți, „când va dispărea cu totul ispita/o gaură neagră pământul v-a soarbe/cerul va sta cu găvanele oarbe/iar timpu-și va pierde și clipa”.

(horia petru vertan)

Fahri Balliu

Arhitectul

Editura Vremea, București, 2010

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign