Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

“Aventura Sonetului” (debut) – Alexandrina Chelu

19 octombrie 2011 Bucurestii Vechi Si Noi Noutati Editoriale

Ziua cea mare şi mult aşteptată a venit! Pe 1 aprilie 2011, în ziua în care am împlinit celebra vârstă de 21 de ani, zi în care mi-am lansat volumul de debut “Aventura Sonetului” la Baroul Avocaţilor (str. George Enescu, nr. 1). Cartea mea cuprinde numai sonete şi este împărţită în trei puteri: Puterea Dragostei, Puterea Cuvântului şi Puterea Divinului, ceea ce demonstrează o maturizare continuă în ceea ce priveşte destinul meu. Pe bună dreptate unii mă “acuză” că-mi depăşesc vârsta (ceea ce s-a şi spus), însă nu o fac în mod fals (cum acuză alţi “anonimi”, desigur). Aş vrea să mă fac înţeleasă, am trăit într-un mediu propice pentru scris, fiind continuu influenţată de cultură şi frumos. Unul din cei care m-a înţeles a fost tânărul poet Darie Ducan, care în prefaţa realizată de el a recunoscut în mine un curaj neîntâlnit la un debutant de a aborda Sonetul, în mod special, fiind o poezie cu formă fixă foarte riguroasă.
Modelul meu atât literar cât şi profesional este scriitorul-avocat Paşcu Balaci, care mi-a fost alături şi mi-a dat cele mai bune sfaturi, m-a corectat în mod riguros şi mi-a insuflat încredere. Dumnealui a fost cel care a vorbit despre mine la lansare, a alcătuit prezidiul şi a organizat corect desfăşurarea întregii activităţi. Alături mi-au fost şi dna. Ligia Mirişan (dir. al Bibliotecii Judeţene Bihor) şi dl. Ioan Moldovan (redactor şef al Revistei Familia). Au mai luat cuvântul fostul secretar literar al Teatrului de Stat Oradea şi naşa mea de botez Elisabeta Pop, respectiv dl. doctor Lucian Munteanu, un iubitor al realizarilor culturale ale familiei Chelu.
Lansarea s-a desfăşurat foarte bine, am avut un număr de aproape 100 de persoane, între care mă pot bucura de prezenţa unor personalităţi precum: dna. senator Doina Ignat, dl. dir. Leontin Ciucur, prof. Laurenţiu Bădicioiu (care a venit tocmai de la Mizil, localitatea în care am participat la ultimul concurs de poezie până la debutul meu: Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigrame “Romeo şi Julieta la Mizil”), dl. Liviu Lupea, prof. dipl. Ciprian Benea, dl. Daika Attila, dl. Marian Filip, dl. regizor Emil Sauciuc, poeţii Lucian Scurtu, Gheorghe Vidican, Alexandru Sfârlea, respectiv am avut o surpriză deosebită: un număr mare de colegi din PSD, care şi-au dovedit solidaritatea şi dragostea pentru mine, ca o colegă a lor, iar nu în ultimul rând, familia mea, unchii şi mătuşile, bunica şi verişoara. Îi mulţumesc chiar şi lui Dumnezeu că a făcut posibilă o zi atât de frumoasă!
În final, am avut un moment muzical alături de tatăl meu, Florian Chelu şi dl. Mircia Covaci la flaut, am cântat din următoarele sonete: din Louise Labé “Baise m’encor”, din Nina Siciliana “Tapina me”, din Shakespeare “Love is my sin – sonnet 142″ şi din Gheorghe Pituţ “Atunci când răul se alege”.
Poetul Gheorghe Pituţ a fost invocat datorită faptului că şi Domnia sa s-a născut pe 1 aprilie 1940, cu 50 de ani înainte de a mă naşte eu (eu fiind din 1990). A fost un extraordinar sonetist şi iată, stăm sub aceeaşi zodie!
La lansare am dezvăluit şi motivul pentru care am dorit să mă întâlnesc cu prietenii mei astfel, şi anume faptul că ultimul sonet din cartea mea este “Un an se-ncheie” şi nu e acolo întâmplător, ci pentru că 1 aprilie, în vechiul calendar Gregorian, reprezenta Anul Nou. De acolo tradiţia cu păcăleala şi gluma, cum că cei neadaptaţi care în continuare celebrau Anul Nou pe 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie, nefiind obişnuiţi cu noile date ale sărbătorilor, erau păcăliţi şi se făceau glume asupra lor. De asemenea, am urat “An nou fericit” încât am stârnit zâmbete. De asemenea, fac 21 de ani în sec. XXI, şi mai ales închei un al treilea capitol din 7 în 7 ani, al vieţii mele, şi intru în cea de-a 4-a etapă de maturizare care, sper eu, să fie mult mai înţeleaptă şi plină de activităţi culturale, muzicale şi profesionale.
Mulţumesc tututor celor care mi-au fost alături cu chipul şi cu gândul, şi sper din suflet să ne revedem la o a doua lansare!

Tag-uri: , , ,
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign