Cronică

15 octombrie 2011 Sebastian Grama Comoara Hestugmitilor

Este ora două dimineaţa, cer îngăduinţă pentru eventualele neglijenţe. Şi e frig. Sunt cocoţat pe un ghiveci din strada Eugeniu Carada, cu laptop­-ul în braţe. Am băut ceva în pasaj cu nişte prieteni până pe la 1,30. De obicei, merg spre Calea Victoriei, azi a fost o excepţie. Nu mai e aproape nimeni pe aici. În afară de mine şi de cei trei – care nu par să renunţe la inutilele încercări de a ieşi. Nu-i reţine acolo nimic, dar nu pot să depăşească un perimetru pe care îl deduc a fi rotund şi din al cărui interior nu se aude nici un sunet. Când m-au văzut, vorbeau, dar buzele se mişcau silenţios, ca la un televizor cu sonorul oprit. Sunt două femei şi un bărbat. La un moment dat, a răsărit un jandarm care mi-a cerut foc. Apoi a dispărut înspre Lipscani. Oamenii din perimetrul non-manifest abia dacă s-au deranjat a-i face semn. Probabil că nu mai speră nimic din afară. Caută, metodic, o fisură pe unde să poată evada. Cred că înăuntru este cald: una dintre femei şi-a scos haina. Puţini trecători. Luminile cad un pic obositor pe faţada laterală a Băncii. Mă împiedică a observa dacă sunt pe cer stele. Ar fi neplăcut să plouă brusc, s-a mai udat cândva laptop­-ul şi abia dacă a putut fi reparat. Cealaltă femeie a scos din geantă o carte; citeşte. Eu nu-mi dau seama ce mă aştept să descopăr. Sunt, oricum, prea îngheţat ca să rezist până dimineaţă.

Avem unele inerţii curioase. Dacă prima femeie nu şi-ar fi dat jos acum şi bluza, nu mi-aş fi amintit că am în rucsac aparatul de fotografiat. Arată foarte bine, deşi nu mai este la prima tinereţe. În poză nu apare decât un soi de cortină translucidă: personajele sunt voalate, iar ansamblul aduce mai degrabă cu o planşă din Rorschach. Insist degeaba.

Cred că voi ocoli pe Doamnei, dar tot spre C.E.C. voi coborî să iau taxiul. Mi s-a fixat în minte că la Universitate sunt doar escroci. Nu am de gând să mai modific, mâine, prezenta relatare. Obiectivitate, precizie. Bărbatul încă mai cercetează, dar ele s-au resemnat. Probabil că au dreptate: oricum, şansele de a găsi ceva prin care să treacă sunt practic nule. Gata, Save, Shut Down (ce ordine!…) şi plec.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign