Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Vrem sa ne simtim ca acasa!

16 octombrie 2011 Teen Press Teen press

vrem sa ne simtim ca acasa

de Irina Constantin – colaborator
foto: Marius Stoian – colaborator foto permanent

A fi „străin“ este ceva pe atât de dubios, pe atât de fascinant. Este acea senzaţie de libertate, când mergi într-un loc şi nu te cunoaşte nimeni, când ai putea să te plimbi pe stradă doar în chiloţi, fără teama că ai putea fi văzut de vreun cunoscut. Totuşi, te poţi simţi şi intrus pe propriul tău teritoriu.

Fiecare dintre noi a trăit, la un moment dat, sentimentul acela de teamă nejustificată. Fie că ne aflăm noaptea pe stradă, fie că ne plimbăm prin parc când nu este nimeni prin preajmă sau fie că stăm la coadă la pâine. Uneori ne uităm agitaţi în stânga şi-n dreapta sau mărim pasul.
Şi acum să ne punem clasica întrebare: de ce? Am auzit de multe ori expresia „ţara noastră“ sau „ţara mea“. Din moment ce este a mea, a ta, a noastră, se presupune că ar trebui să fim relaxaţi când umblăm prin diverse locuri situate în România. Nu ar trebui să ne îngrijorăm că cel care merge în spatele nostru ne-ar putea înfige un cuţit în cap şi fura telefonul în orice secundă, nu? Şi, totuşi, aceste lucruri sunt reale. Mi s-a spus că „unii străini nici nu concep ca astfel de gesturi animalice să se întâmple în propria lor ţară“. În acest caz, pot înţelege teama unui turist, în special unul familiarizat cu replici de genul „Pleci în România? Ai grijă la buzunare!“.

Dar noi? De ce nu ne simţim „ca acasă“? Poate deoarece ni se pare că suntem mai străini ca un marţian atunci când cineva ne împinge pe stradă fără să-şi ceară scuze, atunci când ni se face o nedreptate sau suntem minţiţi cu nonşalanţă. Nu ne putem simţi în siguranţă atunci când vedem bodyguard-ul din parc spărgând seminţe şi ascultând manele cot la cot cu masculii ce îşi vânează subtil prada pe aleile parcului („Fatăăă, ce bună eşti!“).

Cel mai amuzant, dar cel mai trist moment este cel în care omul fără prea multă şcoală, mai sus menţionat, exclamă plin de regret: „Ce să facem, domnule, dacă trăim în România?“ şi mai aruncă o ţigară sau o sticlă pe stradă, de la volanul maşinii luxoase pe care o conduce cu superioritate. Aşadar, cine este vinovat? Cumva „ţara asta oribilă“ de care se plâng oamenii sau chiar ei sunt problema? Poate din cauza unora ca ei ne uităm suspicioşi în spate.

De ce noi, ca români, nu putem fi mereu în largul nostru aici? Aş vrea să putem avea garanţia că, dacă plecăm din casă, cineva va avea grijă să nu fim expuşi la toate nenorocirile cu care ne delectează ştirile de la ora cinci.

sursa –http://www.teenpress.ro/articole/vrem-sa-ne-simtim-ca-acasa/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign