Identitate aromana

20 noiembrie 2011 Valentin Mandache Cauze si convingeri

Bucurestiul contine comunitati importante de vlahi sau aromani, asezati aici inca din vremurile fanariote, dar mai ales in ultimul secol si jumatate. Fotografia de mai jos infatiseaza o casa datand din anii 1910, in jurul vremurilor Razboaielor Balcanice, numita conform tabletei de pe fatada,  ”Villa Cutika”, un apelativ feminin vlah.

Vlah este o denumire colectiva aplicata popoarelor vorbitoare de limbi romanice rasaritene, altele decat limba romana, din Peninsula Balcanica. Dupa cum sunteti familiarizati cu popoarle  latine din vestul Eurpei, ca spaniolii, francezii sau italienii, tot asa sunt popoare de origine latina in estul Europei, dar de o populatie mult mai mica, descendenti ai colonistilor romani si triburilor native de pe vremea cand Imperiul Roman ingloba regiunea acum doua milenii. Limba romana este cel mai numeros reprezentat populational idiom romanic rasaritean, urmata de un numar de limbi vlahe/ aromane, cum ar fi macedo-romana, megleno-romana sau istro-romana. Miscarile nationaliste care au afectat Peninsula Balcanica in ultimile doua secole, au adus in general tragedii, cum ar fi curatirea etnica, asupra comunitatilor vlahe, care au fost intotdeauna o minoritate in tinuturile lor de bastina, traind inconjurati de popoare majoritare de etnicitate diferita, care isi constituiau atunci state nationale, ca Grecia, Bulgaria sau Serbia. Statul national roman, la randul sau, a vazut ca o datorie, sa dea refugiu comunitatilor de vlahi, inrudite etnic cu romanii, deseori gresit considerati de autoritati, istorici sau lingvisti din Romania, ca numai vorbitori de dialecte ale limbii romane si nu popoare romanice diferite.

Casa care prezinta tableta din fotografia de mai jos a fost probabil construita de o asemenea familie de aromani refugiati in Romania, poate in preajma Razboaielor Balcanice, pe un teren acordat de guvern. Stilul casei este neoromanesc, fiind un foarte potrivit tribut patriotic adus tarii adoptive de catre proprietari, si in acelasi timp o declaratie de identitate vlaha prin numele de pe tableta. Cladirea este pe strada Rumeoara, care suna aromaneste pentru mine, putand foarte bine indica regiunea de unde familiile de vlahi ce s-au asezat acolo provin din Peninsula Balcanica (Grecia, etc.)

„Villa Cutika”- tableta continand un apelativ vlah/ armoanesc, pe o casa in stil neoromanesc datand din anii 1910, zona Foisorul de Foc, Bucuresti (©Valentin Mandache) 

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign