Trei scenarii pentru Romania. Pamflet

Il mai tineti minte pe Catalin Voicu? Ala care atunci cand voia sa vorbeasca “cifrat” zicea :”Acum vorbesc ca sa intelegeti dumneavoastra”. Asa si eu. Acum scriu ca sa intelegeti dumneavoastra. Papandreu nu era, Papademos este. Berlusconi nu era, Tremonti este. Boc nu e, dar Tanasescu este. Ma refer la membrii Comisiei Trilaterale, un grup de oameni de bine care nu mananca usturoi ca sa nu le miroase celorlalti gura. In Italia si Grecia premierii au fost inlocuiti cu oameni de-ai Lor. In plus, frati crestini, atat Tremonti cat si Papademos au lucrat pentru Gol`man Sachs. Banca aia care da secretari ai Trezoreriei SUA atunci cand vrea sa dea ceva sau aranjeaza scheme financiare pentru tarile in dificultate, in asa fel incat dificultatea sa fie de zece ori mai mare peste 2-3 ani.

Sincer, eu nu cred ca Cele Trei Laturi sunt chiar atat de influente. Daca erau, nu si-ar fi cumparat si Gigi macar un doua-trei fotolii acolo? Pai??!! Sau ni l-ar fi lasat  noua pe Pogea pe cap atata vreme? Aia sunt doar niste pretenari care se intalnesc cand Base e ocupat cu altceva si nu stiu cu ce sa se mai joace.

Pentru orice eventualitate, avem pregatite si cateva scenarii despre intentiile Trilateralei in cazul Romaniei.

Scenariul A: PDL castiga alegerile cu 99,9%. Boc e uns iarasi premier. Trilaterala se enerveaza. Il ia pe Boc si-l pune CEO la Gol`man Sachs. Banca falimenteaza dupa un an. Boc plange, dar revine acasa in Cluj, la batrana lui mama, care-i pune o ciorba de varza pe masa, bucuroasa ca isi vede feciorul. “Varza ai facut din tot, varza sa mananci!”, ii spune lui Boc,  stergandu-si cu coltul naframei o lacrima. Tanasescu, Isarescu si Radu Rasvan (cei trei membri ai Trilateralei de pe la noi) dau concurs pentru postul de premier.Isarescu rateaza tinta, dar e obisnuit si se retrage la BNR pentru inca 200 de ani. Radu Rasvan ar semna hartia prin care e de acord cu postul, dar nu vede DAE trecut nicaieri. “Proiectul e nebancabil” zice, ridicandu-se si parasind furios sala. In tot acest timp, Tanasescu ….

Scenariul B: PDL pierde alegerile, luand doar 0,01% din voturi. Gol`man Sachs e innebunita- pe cine dreaq mai angajeaza acum? In cursa pentru premier ramane Tanasescu, Rasvan Radu si Isarescu. Participa si Boc deghizat in Isarescu, dar e prins si azvarlit afara din sala. Pe scari, cel aruncat urla din toti rarunchii ca EL e adevaratul Isarescu. Rasvan Radu obisnuit sa lege dobanzile de cele de la Frankfurt plus o marja, spune ca va aplica acelasi principiu si in privinta austeritatii. “Ce face Grecia, plus o marja de 4%. Taie aia 25%? Noi vom taia 29!”. E respins. Cu o marja atat de mica nu faci nimic. Isarescu nu stie cum se calculeaza somajul si nici ce e ala Balassa Samuelson. Isi scoate din doua in doua minute poza lui Base din buzunrul de la piept si o saruta. Comisia se prinde- e Boc deghizat. Adevaratul Isarescu e afara in frig. In tot acest timp, Tanasescu ….

Scenariul C: PDL castiga alegerile dupa care le pierde (modelul Geoana). Gol`man Sachs  il angajeaza pe Boc si raporteaza dupa un an profit record. Din pacate nu pe cash, ci pe ESA. De fapt, e pierdere neta. Vicepresidentul Gol`man, Andreea Vass explica ca nu trebuie sa intelegem obtuz rezultatul negativ si ca daca stim la ce sa ne uitam, asistam la profit record al bancii. Arata presei si un A4 plin de calcule. Tanasescu, Isarescu si Rasvan Radu participa la concursul pentru postul de premier. Isarescu vrea sa lase locul celor mai tineri, dar se simte ca la 20 de ani si nimeni nu e mai tanar ca el. Radu Rasvan se retrage, amintindu-si cum o data, Isa i-a lasat niste lei in pluprin RMO, ca sa aiba de-un titlu doua de stat, ca deficitul trebuia finantat. In finala se intalnesc Isarescu si Tanasescu. Ambele nume au aceeasi terminatie. Numai inceputurile celor doi difera substantial. Isarescu nu stie sa raspunda corect la intrebarea:”Daca Presedintele decide sa mergem pe deficit zero, ce masuri luati?” , notand in dreptul raspunsului “demisionez”. In tot acest timp, Tanasescu….