Trei previziuni numai pentru scriitori și jurnaliști!

Trei previziuni numai pentru scriitori și jurnaliști!

Înainte de a face cele trei previziuni pentru 2012, trebuie să încep cu o precizare de ordin terminologic şi conceptual: posibilitatea de a prevedea apariţia sau evoluţia evenimentelor viitoare este strâns legată de analiza anumitor date cunoscute în prezent. Aici e marea problemă! Informaţiile publice sunt discutabile, disputabile şi puse mereu sub un semn de întrebare. Din nefericire, lucrăm după ureche, cu informaţii neomologate în mod ştiinţific ori, şi mai grav!, cu informaţii pe surse. Iată motivul pentru care cele 3 previziuni pe care le fac se bazează pe informaţii care sunt verificabile.


1.Uniunea Scriitorilor din România a anunţat lista celor trei scriitori propuşi pentru Premiul Nobel pentru literatură: Ana Blandiana, Nicolae Breban şi Mircea Cărtărescu. Singurul scriitor român cu şanse reale să primească Premiul Nobel pentru literatură în 2012 va fi, însă, Norman Manea!
2.Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat, ca o prioritate a anului 2012, modificarea legislaţiei UE în domeniul drepturilor de autor. IFRRO, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Gestiune a Drepturilor de Autor, va veni în ianuarie 2012 în România. În 2012 vor dispărea sau vor intra în insolvenţă societăţi de gestiune a drepturilor de autor care au fost create pentru a susţine relaţii clientelare şi de familie, în detrimentul celor peste 200.000 de beneficiari care activează în industriile culturale din România. Legislaţia europeană şi naţională va fi modificată. Astfel, vor apărea noi societăţi de gestiune a drepturilor de autor şi, foarte important, deţinătorii de drepturi de autor vor primi mai mulţi bani faţă de anii precedenţi!
3. Finanţările europene şi naţionale ale unor pagini web culturale ori cele dedicate susţinerii proceselor democratice şi ale libertăţilor fundamentale vor impune noi reglementări europene şi naţionale pentru mass-media şi societatea civilă, astfel încât, în 2012, vor fi declarate şi finanţate primele pagini web ori portaluri de interes public, după modelul societăţilor publice de radio şi televiziune din Europa. În 2011, Administraţia Fondului Cultural Naţional (sub coordonarea lui Cristian Vasile Petcu) a finanţat, pentru prima dată în istoria acestui organism, 19 proiecte culturale dedicate Noilor Media cu 340.700 lei. În 2012 suma dedicată Noilor Media se va dubla!

Dan Mircea CIPARIU