Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia”- Focsani

02 ianuarie 2012 Arhitectura si urbanism in Romania Istorie
In anul 1908, maiorul (r) Gheorghe Pastia, om politic si mare mosier din Focsani, doneaza banii necesari construirii unui teatru spre a servi drept „templu de educatiune si cultivare a sufletului”.  Tot de numele sau se leaga si construirea Atheneului Popular din Focsani. Patru proiecte au fost inscrise in concurs, iar comisia condusa de arhitectul Ion Mincu, Constantin Nottara si Gheorghe Baicoianu au ales lucrarea arhitectului Constantin Ciogolea.

Piatra fundamentala a fost pusa la 11 Septembrie 1909, iar inaugurarea s-a facut in data de 22 Noiembrie 1913. Stilul ales este unul in conformitate cu moda vremii, Art Nouveau monumentalist si puternic istoricist. Desi Art Nouveau incerca sa aduca la lumina functionalismul si rentabilitatea economica prin recurs la ornamentatie, aspecte clasicizante si monumentalism, in cazul de fata metisarea stilistica este una foarte reusita. Cladirea emana soliditate, iar cornisele si retragerile succesive o fac foarte simetrica si placuta ochiului. Ornamentatia este una de calitate, preluand temele teatrului antic.
Din pacate anii comunismului au adus orasul Focsani intr-o etapa gri din istoria sa, Teatrul gasindu-se acum sufocat printre blocuri anonime, ridicate pe locul fostelor vile ante si interbelice.
Actualmente, cladirea se afla intr-o stare foarte buna, trecand in anii din urma printr-o renovare foarte bine executata.
Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign