O absenta a respectului fata de natura!

Nu este o noutate faptul că puțini dintre noi prețuim mediul înconjurător și ne dorim ca intervenția omului acolo să fie cât mai mică. Ei bine, ne dăm cu stângul în dreptul și ne batem joc de multe dintre locurile frumoase din România.

Concluzii? Ar fi multe, însă ceea ce este de menționat este faptul că mulți dintre străini vin în România tocmai pentru astfel de peisaje, pentru “sălbăticia” lor, să spun astfel. Această neatingere a peisajelor îi încântă. Am fost cazat la Cabana Pietrele din Retezat în această vară: curent două ore seara, apă la izvor, toalete ecologice și alte asemenea lucruri. Intervenția omului acolo este redusă la minim și sper să și rămână astfel. Am întâlnit nemți, austrieci, cehi și polonezi pe cărările Retezatului, toți venind dinspre Pietrele…erau încântați pur și simplu! Ei bine, ajuns la o sursă de internet am citit pe forumuri părerile românilor despre acel loc, iar unora dintre ei le păreau de-a dreptul inacceptabile condițiile descrise de mine.

Funcționează teribil de bine încă acea teorie maioresciană, care spune că am luat forme fără să avem și fonduri! Românii prezintă această simptomatologie: un soi de aer boieresc, văzut pe canalele media, care reprezintă cauza comportamentelor lor. Desigur, voi asocia aceste aspecte cu îndobitocirea maselor de la noi. Aceste două elemente par a fi suficiente pentru comportamentele văzute la cei din curtea societății noastre (mai sunt în mod cert și altele, însă nu acesta este scopul acestui mesaj).

Revenind la Făgăraș…o zonă superbă de care, iată, că începem să ne batem joc! Vă invit să semnați petiția aici, cu toate că sunt destul de reticent la astfel de mecanisme, intitulate deseori de defulare .

Alt caz, aceeași poveste?

Un alt loc din România: șoseaua Transalpina!! Această zonă din Parâng este încântătoare, iar mai nou, cel mai înalt drum din România (peste 2100 m în Pasul Urdele) este asfaltat aproape integral! Am văzut numeroase filmulețe cu zona și multe povești, însă parcă preferam să fiu privat de accesul la Transalpina, parcă o voiam așa – drum forestier, accesibilă doar competiției de mountain bike ce are loc în fiecare an acolo. O amică mi-a mărturisit că deja se simte mirosul micului, al grătarului pe Transalpina…că zona e deja împânzită de fel și fel de curioși! E bine că se exploatează potențialul turistic al unei astfel de zone, însă dacă stau bine și mă gândesc la ce anume înseamnă la români “exploatarea potențialului turistic”, hmm…parcă trebuie să avem grijă ce anume ne dorim.

De tras alte concluzii, vă las pe voi. Cert este faptul că s-a construit foarte mult, mai ales în stațiunea Rânca….sigur, fără a exista o infrastructură adecvată sau să o zic clar: așa cum se contruiește în multe locuri din România! Încă de prin 2008 cei cu contrucțiile au ținut să-și facă simțită prezența în zonă. Cred că este mai bine ca astfel de locuri să rămână ascunse ochiului mulțimii…

sursa-http://www.ifilosofie.ro/2012/01/o-absenta-a-respectului-fata-de-natura/