Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Cine a fost Nyiro Jozsef şi de ce vor ungurii să îl reînhumeze în România

22 mai 2012 George Damian Istorie

Parlamentul Ungariei face presiuni asupra României să permită reînhumarea rămăşiţelor scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc. Nyiro Jozsef a fost şi membru al Parlamentului nazist al Ungariei, a fost căutat sub acuzaţia de criminal de război, dar a reuşit să scape şi a murit în Spania. Am scris mai multe despre el aici. Dan Tănasă a scos la iveală pe blogul lui munca de propagandist pro-nazist a lui Nyiro Jozsef.

Primarul UDMR al Odorheiului Secuiesc Bunta Levente nu este foarte fericit că îi este adus pe cap un propagandist nazist. Pe de altă parte, contra-candidatul lui din partea Partidului Civic Maghiar Szasz Jeno este promotorul reînhumării lui Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc. Nu contează că în ziua în care vor să îl reînhumeze pe Nyiro Jozsef (27 mai, de Rusalii) nu se prea fac înmormântări – Szasz Jeno vrea să îşi facă propagandă electorală.

Interesant este şi sprijinul pe care autorităţile maghiare îl acordă reabilitării naziştilor şi criminalilor de război. De exemplu, au fost introduşi în manuale cu forţa şi în ciuda protestelor profesorilor maghiari scriitorii Nyiro Jozsef şi Wass Albert (condamnat ca criminal de război la Cluj, sentinţă reconfirmată după 1989, mai multe detalii aici).

Din câte ştiu eu autorităţile României cam au un cuvânt de spus în aprobarea reînhumărilor de oseminte aduse din străinătate. Rămâne de văzut ce cuvânt au de gând să spună.

P.S. Vă spuneam că oficialii de la Budapesta se ocupă de reabilitarea regimului horthyst. La Debrecen a fost dezvelită o placă în memoria regentului amiral Horthy.

Sicriul lui Nyiro Jozsef la BudapestaSicriul lui Nyiro Jozsef la Budapesta

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign