trenduri in muzica de-a lungul timpului

de Ioana Bunea – colaborator
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

 

Tendinţele în muzică sunt foarte schimbătoare şi am observat că, din an în an, muzica ascultată de milioane de persoane devine tot mai ciudată, compusă din cât mai multe sunete şi zgomote, combinaţii de felurite instrumente, în comparaţie cu muzica ce o ascultau cei de vârsta noastră acum câtva timp.

Acum nu foarte demult, tineretul era înnebunit cu trupele de genul Andre, Bambi, Asia, trupe alcătuite din fete de nu mai mult de 17- 18 ani, ce cântau muzică pop-dance şi se îmbrăcau în haine cu texturi lucioase, majoritatea fetelor încercând să le imite stilul.

Versurile cântecelor lor erau de cele mai multe ori legate de dragoste, asta prinzând foarte bine la puştoaicele care ascultau grupuri muzicale în genul acestora.

Deşi au avut succes, lumea începea să se plictisească de aceleaşi tonuri şi ritmuri monotone, nemaiascultând aceste formaţii.

Următoarea „febră“ ce a cuprins întreaga lume, a fost cea cu RBD- Rebelii. Aceasta a pornit de la o telenovelă mexicană, cucerind atât naţional cât şi internaţional milioane de adolescente, cu melodii ce vorbeau în general despre iubire şi despre adolescenţi.

Această trupă, alcătuită din trei fete şi trei băieţi, era văzută de fani ca o formaţie rebelă, fiind asociată cu serialul, deşi erau lucruri total diferite. De aici, tineretul a început să se îmbrace mai rock, crezând că acesta este „stilul“ melodiilor şi al grupului, în ciuda faptului că cei şase nu adoptau acest look.

După ce s-a încheiat şi acest trend, tinerii au început să asculte mult rock, de aici apariţia curentului emo.

Acesta nu consta doar în ascultarea muzicii rock, ci şi în avea o atitudine „potrivită“, îmbrăcându-te mult în negru, rareori purtând vreo culoare, machiându-te strident, atât fetele cât şi băieţii, crezându-te neînţeles de părinţi, chiar automutilându-te ca să pari mai interesant…

În paralel cu emo-neala exista şi curentul emo-fake, care în principiu însemnă acelaşi lucru, diferenţa fiind că aceşti fake nu se îmbrăcau numai în negru, ci chiar purtând culori, şi nu se tăiau.

Până în vara lui 2010, toată lumea îşi zicea emo, apoi şi-au zis hipsteri, şi de la acel rock sadic au început să asculte dubstep.

Dubstep-ul este un gen de muzică electronică, ce are în componenţa sa linii de bas, tobe, frânturi din alte melodii şi, ocazional, se cântă şi cu vocea.

Moda este trecătoare şi exact aşa este şi cu trendurile muzicale. Dacă acum se ascultă ciudaţenii techno-electronice, oare ce o să se mai asculte în viitor?

de la http://www.teenpress.ro/articole/trenduri-in-muzica-de-a-lungul-timpului/