Vasile Lascăr – o stradă misterioasă (I)

Una din arterele importante ale Capitalei, strada Vasile Lascăr (fostă Galați) a intrat după revoluție într-un con de umbră. Am considerat a fi de datoria mea să-i reconstitui istoricul, atât cât mi-a stat în putință. Sper ca informațiile pe care le voi prezenta să capteze atenția cititorilor.

Pentru început, voi posta o hartă din Atlasul București 2004:

Așadar, strada începe din Piața Rosetti, din același loc cu strada Dianei, în unghiul dintre ele aflându-se un bloc cu 6 etaje, prevăzut cu magazine la parter.

 În dreapta imaginii se observă un imobil înalt placat cu cărămidă, având fațada în trepte. Este vorba de fostul sediu al Institutului de Studii și Proiectări Hidroenergetice, înființat în 1996 (în prezent mutat pe Calea Vitan).

Tot pe partea stângă există o clădire cu etaj care mi-a atras atenția prin valoarea și robustețea ei:

 Mai departe, în dreptul liceului Spiru Haret există o piață (deocamdată fără nume) flancată de blocuri înalte:

 Din acest loc dispunem de o fotografie veche a dlui Șerban Lăcrițeanu din data de 8 sept. 1977, care a surprins lucrările de reabilitare a blocului de pe colțul cu strada Italiană, afectat de cutremur:

Precizez că pe acest segment al străzii au circulat tramvaie ale liniilor 5 și 17, care ieșeau în Piața Rosetti. Cu puțin înainte, cele două sensuri se despărțeau, cel de întoarcere urmând un traseu diferit, respectiv prin strada Speranței, apoi strada Constantin Nacu.

Dincolo de piață, pe partea dreaptă la numărul 36, există o casă veche, sediul organizației culturale „Reflect Art”:

În continuare, ajungem într-o intersecție mare, în dreptul străzii Batiștei. Iată cum arată privită de sus:

Strada Vasile Lascăr este cea care se continuă în stânga, în dreapta celor 2 blocuri avem strada Logofăt Luca Stroici, apoi în sens orar urmează strada Marin Serghiescu, iar în dreapta clădirii roz cu etaj găsim o stradă nouă.

Va trebui să precizez că aici au avut loc demolări în iarna 1986-87, în vederea realizării unei străpungeri pentru liniile de tramvai, către Biserica Armenească și mai apoi spre strada Paleologu:

Imaginea aparține dlui Andrei Pandele și a fost publicată în cartea ”Martorul surpriză”, apărută la editura Compania. Noua stradă astfel creată a fost numită Armand Călinescu.

Tot din istoricul străzii Vasile Lascăr face parte și această fotografie, din aceeași carte, realizată a doua zi după cutremurul din martie 1977 la colțul cu strada Thomas Masaryk (pe atunci numită Iulius Fucick). Soldații încercau să mai salveze câte ceva de sub muntele de moloz:

Următoarea intersecție importantă este cu strada Maria Rosetti, unde găsim pe colț o clădire superbă în stil neoromânesc, la parterul căreia se află farmacia ”Romfrance”, care eliberează și rețete compensate:

Către dreapta, avem parte de o altă panoramă frumoasă, respectiv o clădire asemănătoare ca stil cu precedenta, pe colțul dintre străzile Maria Rosetti și Alexandru Donici (spre dreapta):

Ceva mai departe există o altă intersecție, respectiv cu strada Viitorului, care face o buclă aici, având sens unic de circulație:

Dincolo de bulevardul Dacia, aceeași stradă preia traseul tramvaielor care o întretaie în acest loc.

 

(va urma)