Bucurestii Vechi si Noi

Bucuresti 1940 – serie noua

17 septembrie 2012 Alex Galmeanu Bucurestii in istorie

 

universitate

Epopeea germana in Bucuresti continua. Am gasit un nou set de imagini realizat de militarii germani. Nu stiu daca fotografiile aduc ceva nou fata de seriile anterioare dar in mod sigur completeaza imaginea captalei din perioada 1940-1944. Este vorba de noua imagini 6×9 cm realizate la Universitate, Piata Romana, Gara de Nord, Arcul de triumf si Gara Baneasa.

 

Gara de NordDoi soldati germani in fata Garii de Nord

Intr-o prima imagine, vedem doi soldati germani ce intra (sau pozeza) in masina parcata in fata Garii de Nord din capitala. Este interesant si personajul cu cascheta si banderola neagra imbracat saracacios. Sunt curios care este rolul lui. Pe bulevardul Gheorghe Duca vedem o mica fabricuta amplasata pe dreapta cam pe la mijlocul strazii. Iar in mijloc-stanga avem o vedere interesanta catre turnul Muzeului Taranului Roman. Unghi blocat in zilele noastre de constructiile moderne.

Pe bulevardul Gheorghe Duca vedem o mica fabricuta dar si o vedere interesanta catre turnul Muzeului Taranului Roman. Este interesant si personajul cu cascheta si banderola. Pe bulevardul Gheorghe Duca vedem o mica fabricuta dar si o vedere interesanta catre turnul Muzeului Taranului Roman. Este interesant si personajul cu cascheta si banderola.
Gara de Nord din alt unghi.Gara de Nord din alt unghi.

Schimband unghiul, avem un cadru cu gara privita spre Dinicu Golescu. In turnul cu ceas, ce pare aflat in renovare (sau sustinut cu niste barne de lemn) observam ca ora este 13:20 (in cazul in care ceasul este in functiune). Cei doi soldati germani din dreapta sunt insotiti de data asta si de un militar roman. Este foarte interesanta si trasura din stanga, pare eleganta.

Turnul pare in renovare iar ora este 13:20Turnul pare in renovare iar ora este 13:20
Soldati germani insotiti de un militar romanSoldati germani insotiti de un militar roman
Nemti cu Mercedes in Piata UniversitatiiNemti cu Mercedes in Piata Universitatii

Piata Universitatii nu pare schimbata. Doar statuia lui Bratianu reprezinta un element in plus. Soldatii germani arata haios parcati si aranjati special pentru poza. Pare o fotografie destul de studiata. Personajul central, mic de statura dar inalt in grad, pare destul de impunator. Il recunoaste cineva? Mercedes-ul de protocol ar fi o masina de colectie deosebita in zilele noastre.

Personajul central, mic de statura dar inalt in grad, pare destul de impunator. Il recunoaste cineva?Personajul din dreapta, mic de statura dar inalt in grad, pare destul de impunator. Il recunoaste cineva?
Spre Piata RomanaSpre Piata Romana

Fotografia de mai sus ne arata un unghi foarte interesant din intersectia George Enescu – Michelet spre Piata Romana.

Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu.Piata Romana cu statuia lui Lascar Catargiu.

Mergand un pic mai in fata, ajungem in Piata Romana. Primul lucru pe care il observam este statuia lui Lascar Catargiu ce va fi inlaturata de comunisti prin anii 50. Altfel din unghiul acesta, piata nu pare foate schimbata. Lipseste doar cladirea din extrema dreapta. Tot in dreapta, masina parcata cu fata spre noi are un numar de inmatriculare deosebit, 4444-B. In extrema dreapta observam un copil, probabil vanzator de ziare.

Masina cu numar de inmatriculare deosebit, 4444-BMasina cu numar de inmatriculare deosebit, 4444-B
Statuia lui Lascar Catargiu din Piata RoamanaStatuia lui Lascar Catargiu din Piata Roamana
Vanzator de ziare in Piata RomanaVanzator de ziare in Piata Romana
Strada in BucurestiStrada in Bucuresti Academiei

Chiar daca pare foarte familiara am gasit greu de identificat strada din imaginea de mai sus. La prima vedere am crezut ca este vorba de Edgar Quinet dar nu se confirma. Blocul modern din centrul fotografiei seamana destul de mult cu cel ce are la parter Libraria Sadoveanu Eminescu, dar ar fi trebuit sa vedem cladirea Universitatii pe stanga si Casa Armatei pe fundal. Poate ma ajutati voi sa o identific (help Radu & Raiden). Traficul este foarte interesant, mult mai intens decat in anii ’60. Intre timp misterul a fost rezolvat. Fotografia este realizata pe actuala strada Academiei cu vedere spre Regina Elisabeta (thx Radu, Renata, Raiden)

Soldati germani pozand langa Arcul de TriumfSoldati germani pozand langa Arcul de Triumf

Cei trei militari par a fi tot cei din imginea de la Universitate. In dreapta lor, in centrul imaginii, vedem si un politist ce se ocupa de circulatie. Basoreliefurile Ferdinand si Maria de pe arc sunt altele decat cele actuale, au cruci in loc de coroane si sunt inversate. Astazi regele este in dreapta si regina in stanga. De remarcat si indicatorul de la baza arcului. Din pacate este ilizibil dar banuiesc ca este o atentionare ce oprea masinile germane in intentia de a trece pe sub arc.

BasoreliefBasoreliefurile Ferdinand si Maria sunt altele decat cele actuale, au cruci in loc de coroane si sunt inversate. Astazi regele este in dreapta si regina in stanga.
Indicator circulatie pentru masinile germaneIndicator circulatie pentru masinile germane
Cei trei militari par a fi tot cei din imginea de la Universitate. In dreapta lor, in centrul imaginii, vedem si un politist ce se ocupa de circulatie.Cei trei militari par a fi tot cei din imginea de la Universitate. In dreapta lor vedem si un politist ce se ocupa de circulatie.
Amintiri din BucurestiAmintiri din Bucuresti

Sunt curios daca militarul de mai sus a supravietuit razboiului. Oare a apucat sa se bucure de fotografia aceasta?

Soldati germani la Gara BaneasaSoldati germani la Gara Baneasa

In aceasta ultima imagine, vedem Gara Regala de la Baneasa, o mica parte din Fantana Miorita in extrema dreapta si Vila Minovici in stanga.

Alex Galmeanu

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign