Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Vasile Lascăr – o stradă misterioasă (II)

03 septembrie 2012 G. Graur [Aventurierul] Detectiv printre umbre

Partea a doua a călătoriei noastre începe cu puțin înainte de Piața Gemeni (numită mai demult Piața Galați). În acest loc a existat până de curând un macaz, care permitea tramvaielor să urmeze 2 direcții diferite. Linia 5 vira la stânga spre strada Tunari, având capătul la aeroportul Băneasa. Linia 16 mergea înainte spre strada Viitorului, iar apoi către Platforma Industrială Pipera (traseul liniei 17 fusese modificat între timp):

În dreptul macazului exista o casă veche, la numărul 108, care adăpostea farmacia Hippocrat (imaginea e din anul 1998). Din anumite interese imobiliare, casa a fost demolată, împreună cu celelalte două de la numerele 110-112. Pe locul lor se află sediul firmei KGK Konsimpex SRL.

După macaz, pe partea stângă se află Piața Gemeni (modernizată), flancată de câteva imobile mai vechi:

Dincolo de intersecția cu bulevardul Dacia, pe partea dreaptă, la nr. 124, se găsește o clădire impunătoare cu 2 etaje, renovată recent. Ea nu s-a aflat dintotdeauna pe colț, ci numai din anul 1988, când căsuța din fața ei a fost dărâmată, în cursul lucrărilor de sistematizare din primăvara acelui an:

Atunci, străzile Orientului și Taras Sevcenco au fost desființate, traseul lor fiind rectificat prin demolări pe ambele laturi și incluse ulterior în bd. Dacia, lărgit și prelungit până la Calea Moșilor.

Următoarea intersecție este cu strada Luminei (pe stânga) și Gheorghe Palade (pe dreapta, un rest din fosta stradă Taras Sevcenco, de care am amintit):

Pe strada Luminei au circulat mai demult linia 86 – de troleibuze și linia 43 – de autobuze (care venea de la Întreprinderea Electronica și întorcea la Piața Galați). După 1988 firele aeriene ale troleibuzelor au fost demontate și mutate pe bd. Dacia.

Mai departe ajungem la intersecția cu strada Mihai Eminescu. În mod tradițional, pe aici circulă autobuzele liniei 135, strada având sens unic. Până la revoluție, doar linia 140 trecea pe strada Eminescu, cealaltă având traseul pe Magistrala Nord-Sud:

Clădirea de pe colț pare să fie un amestec de stiluri arhitecturale, însă după mine predomină cel baroc. În ziua de sâmbătă, 2 octombrie 2010, toate magazinele erau închise cu obloane.

Pe partea dreaptă se desprinde strada Profesor Ion Ursu, care face legătura cu strada Viitorului. Casa de pe colț e veche, pare să aibă în jur de 100 de ani; să sperăm că va mai rezista:

Ceva mai încolo, pe stânga, este intersecția cu strada Mărgăritarilor. Blocul înalt se află la colțul cu intrarea Galați:

Se cuvine să prezentăm, pe scurt, persoana lui Vasile Lascăr (1853 – 1907). De profesie jurist, a ocupat mai multe funcții publice (primar al orașului Târgu Jiu, deputat și senator din partea PNL, ministru de finanțe timp de 13 zile și de 2 ori ministru de interne). A propus prima lege organică a poliției române (1903), precum și legea repausului duminical (1896).

La colțul cu strada Busolei găsim aceste două case cu etaj, vechi dar în curs de reabilitare. Cea din dreapta se află într-o stare mai proastă, în special parterul:

Urmează intersecția cu strada Icoanei, pe partea stângă, dincolo de care se află o clădire solidă și impunătoare:

Mai departe, pe dreapta, se desprinde strada Badea Cârțan. Numele aparține unui țăran originar din Cârțișoara (jud. Sibiu) care a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania, distribuind cărți românești la sate, aduse clandestin din Regat, peste munți.

Cu puțin înainte de capătul dinspre șos. Ștefan cel Mare, există pe partea dreaptă o clădire cu etaj, la numărul 212A, sediul unor cabinete de avocatură:

Închei cu o fotografie a dlui Andrei Pandele, realizată în iunie 1982, care surprinde o mulțime de oameni stând la o coadă (numită de asemenea ”șir popular”). Se adusese zahăr la băcănia din colț:

Deși autorul susține că a pozat pe strada Galați, în apropierea pieței, nu am reușit să identific precis locul, care a rămas pentru mine un mister. Cei care cred că pot recunoaște unde se afla acest magazin alimentar sunt rugați să facă precizări.

În rest, să auzim numai de bine!

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign