Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home4/bucurest/public_html/wp-content/themes/bucurestii-v2/single.php on line 17

Cum mai tresare în somn piaţa imobiliară

03 octombrie 2012 Business Cover Business Cover

sleepwalkingDeşi adormită, ba uneori cu puseuri de catalepsie, piaţa imobiliară mai tresare din când în când şi astfel mai apar pe piaţă ceva proiecte noi. Destinaţia favorită pare segmentul de birouri, unde recent au fost anunţate patru noi clădiri la care va începe construcţia. Sectorul rezidenţial se mişcă aproape imperceptibil, iar cel al mallurilor a frânat mult faţă de anul trecut.

Cum pe piaţa birourilor cerere pare a exista, fie ea reprezentată doar de relocări în căutarea unei zone mai bune şi a unei chirii mai mici, afaceristul Dragoş Dobrescu a demarat lucrările de construcţie pentru o clădire de buirouri în zona Pieţei Presei Libere, în apropiere de Bucharest Business Park. Terenul pe care va fi dezvoltat imobilul are 3.500 mp şi aparţine omului de afaceri Petre Băjenaru, cu firma căruia, Basp Property, s-aa asociat Dobrescu pentru construcţia clădirii cu nouă etaje, dintre care patru vor fi subterane.

O altă clădire office care va apărea pe piaţă e dezvoltată de AFI Europe, companie ce a inaugurat recent primul imobil de 11.000 din cadrul AFI Business Park din apropierea mallului AFI Cotroceni şi începe lucrările la a doua, investiţia necesară fiind de 25 de milioane de euro.

Pe lista proiectelor noi la care a început construcţia e şi Green Gate, un complex de birouri de 27.000 mp, dezvoltat de cehii de la S Group Holding, care vor investi 55 de milioane de euro. Terenul pe care va fi ridicat Green Gate aparţine cehilor încă din 2008, dar aceştia au început abia acum lucrările din cauza lipsei de finanţare. În fine, ultimul şi cel mai scump proiect de birouri anunţat în Bucureşti este Pipera Business Park, pentru care dezvoltatorul va investi 70 de milioane de euro.

Tot pe piaţa birourilor, sud africanii de la NEPI stau cu ochii căscaţi pe piaţă pentru a cumpăra câte ceva, şi au 100 de milioane de euro la dispoziţie.

Tresăriri în rezidenţial

După ce a intrat în portofoliul Immofinanz dezvoltatorii de la Adama vor construi două blocuri în Titan. Acestea vor completa proiectele Armonia şi Edenia şi vor avea în total 160 de apartamente. Practic, cele două blocuri reprezinta una dintre cele mai mari investiţii noi de pe piaţa rezidenţială din ultimii ani.

Adama mai deţine terenuri de aproape jumătate de milion mp, dar pasul investiţiilor impus de Immofinanz e precaut, cum de altfel e şi proiectul pentru cele dou blocuri. Apartamentele vor avea în general două camere, iar preţul va fi de sub 1.000 euro/mp, cifra avansată fiind 850-950 euro/mp.

Un alt proiect nou, Eden Terraces, al celor de la Ozone Homes e la fel de precaut. Deşi s-a anunţat că va include 132 de vile, prima fază va include doar şase, adică se va încerca marea cu degetul.

Retailul supriza neplăcută

Pentru jucătorii din piaţă evident. La sfârşitul anului trecut, în intervalul septembrie-noiembrie au fost deschise şase malluri, printre care Maritimo Constanţa (Immofinanz) sau Electroputere Parc (K&S Development). Pentru acelaşi interval din acest an doar Ploieşti Shopping City pare a apărea pe piaţă.

Mallul de 55.000 mp din nordul reşedinţei judeţului Prahova e dezvoltat de NEPI şi costă 65 de milioane de euro. Practic, acesta va fi evenimentul toamnei din retail, în vreme ce evenimentul anului a fost deschiderea controversatului şi atât de discutatului Palas Iaşi deţinut de omul de afaceri Iulian Dascălu.

Tot în retail, dar în zona hypermarketurilor există ceva mai multă agitaţie. Cora, Kaufland şi Auchan dau din mâini pentru a finaliza cutiile de metal din Rahova, Mihai Bravu, şi, respectiv Giuleşti, în vreme ce despre Real voci din piaţă spun că va fi vândut de Metro, o situaţie asemănătoare fiind posibilă şi pentru Carrefour, care ar putea ieşi din mai multe pieţe printre care şi România. Însă, ambele ştiri pot fi considerate, cel puţin momentan, doar zvonuri.

sursa-http://www.businesscover.ro/01-10-2012-cum-mai-tresare-in-somn-piata-imobiliara/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign