Excursie pe șoseaua Fundeni (I)

07 octombrie 2012 G. Graur [Aventurierul] Detectiv printre umbre

O legătură utilă între cartierele Pantelimon și Colentina se realizează prin șoseaua Fundeni. Aflată la marginea Capitalei, la limita cu județul Ilfov, această arteră cuprinde, pe traseul ei, câteva obiective importante. Aici, satul și orașul se întrepătrund în mod izbitor.

Pornind de la capătul dinspre șoseaua Pentelimon, o vom străbate în scopul unei cunoașteri mai aprofundate. O hartă din 2004 ne va ajuta în acest sens:

La mică distanță, pe partea dreaptă se desprinde șoseaua Dobroești, care merge spre satul cu același nume. Imediat după aceea se găsește o casă cu etaj, prevăzută cu magazine la stradă:

Ceva mai încolo, pe partea stângă, la nr. 9 se află o clădire monumentală – Fundația de Servicii Islamice din România (sediul central). Aici se derulează programe de asistență socială și spirituală pentru persoanele aflate în nevoie (majoritatea beneficiarilor fiind de origine musulmană), cu acordul Ministerului Culturii și Cultelor:

După ea, la nr. 11, există o catedrală ridicată de Biserica Universală (o sectă creștină de origine braziliană, înființată în 1977 de pastorul Edir Macedo). Sediul a fost inaugurat în anul 2008:

Revenind pe dreapta, dincolo de hipermarketul XXL se întinde o zonă cu aspect rural, rămasă nesistematizată. În imaginea următoare, dincolo de spălătorie se desprinde intrarea Somnului:

Iar la mică distanță se găsește o casă cu etaj, sediu de firmă, pe colțul cu intrarea Fundeni:

Imediat după aceea, la nr. 74, în dreptul fostei intrări Ianculești, se află Centrul IHS Fundeni (cu profil de nefrologie și dializă), inaugurat în iulie 2009:

O altă străduță care se desprinde este intrarea Glasului, o mică fundătură care se termină cu puțin înainte de lacul Dobroești:

După ea urmează intrarea Colții Morarului. Magazia galbenă de la nr. 98 aparține unei firme care comercializează materiale de construcții:

Iată o panoramă a lacului Fundeni, într-o zi însorită de vară. În mijlocul fotografiei se observă complexul rezidențial ”Doamna Ghica Plaza” din strada Dumitru Slugeru (în spatele Gării Obor):

Trebuie precizat că, în perioada 1980-85 s-au desfășurat aici mari oprațiuni hidrotehnice de asanare a albiei râului Colentina, în continuarea lucrărilor din anii 1935-38. S-au format lacurile Dobroești și Pantelimon, lacul Fundeni fiind și el asanat. Cu această ocazie a fost retrasată și șoseaua Fundeni, odată cu podul, după cum putem constata analizând harta din 1969:

Începând din dreptul podului care separă lacurile Fundeni și Dobroești, șoseaua Fundeni intră pe teritoriul județului Ilfov. Există acolo o diferență de nivel, iar drumul urcă într-o succesiune de curbe la intrarea în localitate. Pe dreapta există două restaurante, din care unul se numea Trattoria Belucci (în prezent acesta nu mai funcționează):

Chiar la intrarea în satul Fundeni, pe dreapta, se găsește clădirea școlii din localitate, construită în 1892:

Iar dincolo de școală se află biserica Sfântul Eftimie (numită și Fundenii Doamnei), ridicată în 1699 de către spătarul Mihai Cantacuzino pe moșia sa:

După biserică urmează strada Teiului, apoi o clădire impunătoare (la nr. 140), sediul firmei Express Leasing IFN, specializată în vânzări auto second-hand. Într-unul din geamuri se observă reflectarea turlelor bisericii:

Pe partea stângă există două imobile cu etaj, în dreptul stației de autobuz a liniilor 153 și 253. Mai demult circula linia 53, care întorcea undeva în dreptul școlii; prelungirea traseului până la bd. Muncii s-a făcut imediat după 1970:

(va urma)

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign