Birourile din Bucureşti sunt neocupate în proporţie de 17,5%

08 noiembrie 2012 Business Cover Business Cover
 

Bloc de birouriRata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a rămas la 17,5% în trimestrul trei al anului, dar apar diferenţe între procentele pe subzonele Capitalei, iar acestea indică o creştere a concurenţei în special în cazul clădirilor situate în zonele centrale şi semicentrale, conform unui raport de piaţă al consultantului Colliers International.

Analiştii Colliers spun că deşi rata medie de neocupare din ultimele trei luni e de 17,5%, rata reală e de fapt cu 1% – 2% mai mare din cauza spaţiilor disponibile pentru subînchiriere.

Diferenţele dintre diversele zone ale Bucureştiului sunt de la 3% în Floreasca la peste 50% în Pipera. Dacă în zonele semicentrale şi de periferie au apărut creşteri ale gradului de neocupare, în zona Centrală neocuparea scade, 30% dintre spaţiile tranzacţionate în trimestrul trei fiind în această zonă. Spaţiile disponibile din zona Victoriei – Charles de Gaulle reprezintă 23% din stocul existent în aceasta zonă.

Spaţii de birouriSpaţii de birouri şi grad de neocupare. Sursa: Colliers International

„Tinand cont de faptul că proiectele anunţate în ultimele luni vor începe sau au început deja procesul de peînchiriere, competiţia se va accentua în zoan Floreasca-barbu Văcărescu. Livrarea acestor imobile e planificată pentru perioada 2013 – 2015, în care o mare parte a contractelor existente vor ajunge la maturitate”, spune Viorel Opaiţ, corporate services director în cadrul Colliers International.

La sfârşitul trimestrul trei, stocul de birouri de clasa A din Bucureşti era de 1,54 milioane mp, iar livrările din această perioadă au fost reprezentate de prima fază din AFI Business Park, plus două clădiri de mici dimensiuni (Aviatorilor 47 si Monolit Square), care au suplimentat stocul de birouri cu 20.000 mp.

În aceeaşi perioadă au fost încheiate contracte de închiriere pentru 35.000 mp, din care 28.000 mp au fost cerere netă, care a ajuns astfel la 93.000 mp în primele nouă luni ale anului. În ceea ce priveşte chiriile, analiştii Colliers ssusţincă acestea au fost sensibil mai mici, proprietarii fiind dispuşi să menţină chiriile contractuale constante.

sursa-http://www.businesscover.ro/07-11-2012-birourile-din-bucuresti-sunt-neocupate-in-proportie-de-175/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2021 . Designed by: Livedesign