Se construiau blocuri, se dădeau case la oameni!!!

20 decembrie 2012 The Hungry Mole Bucuresti, simplu

Da – se construiau.

A fost o vreme – anii ‘60-70, când în Bucureşti s-a construit enorm. S-au ridicat cartiere întregi. Au dispărut bucăţi de oraş, unele insalubre, altele modeste, care – în orice plan de dezvoltare urbană din orice regim – ar fi dispărut. Dar să luăm aminte – nu se demolau bisericile!

Atunci au apărut cartiere întregi: Titan, Berceni, Drumul Taberei. Au apărut bine, au fost construite cu o oarecare grijă. Cînd se dădea în funcţiune un cvartal, avea aleile şi străzile asfaltate, magazinele amenajate – oamenii se puteau muta în case fără să mai trebuiască să se chinuie că n-ar fi mers curentul, apa, gazul; cam aşa era.

Au fost proiectate cum trebuie – noile ansambluri erau bine gândite, aveau tot ce este necesar. Inclusiv facilităţi de cultură şi receere şi… parcări (chiar şi subterane), ce erau corect dimensionate pentru respectiva perioadă!

Era bine! era; mai bine zis – normal; şi normalitatea ţine de civilizaţie, nu de regim politic…

Păcat că la sfîrşitul anilor ‘70 aceste cartiere au trecut printr-un proces ciudat, de îndesire a blocurilor. Cartierele vechi, construite aerisit, cu spaţii verzi generoase, au primit fel de fel de plombe urîte: blocuri între blocuri, tot mai înghesuite… Au fost anii construirii şi urîtelor bulevarde-canion.

Vedeţi; cît timp a mers – treaba cu comunismul – a fost uşor să se construiască cu cap, organizat, planificat.

Apoi, treaba n-a mai mers.

Şi – din păcate – trebuia să se construiască în continuare; tot mai mult.

Lucrurile simple păreau că merg. Se demola. Se demola o casă, se demolau zece, se demolau treizeci. Apoi nu se mai putea demola: pentru că nu aveam unde să-i mutăm pe cei demolaţi. Construcţia blocurilor mergea încet, chiar dacă de depăşeau planurile.

Blocul se construia, dar întîrziau geamurile – nu veneau. Sau nu se putea face racordul la nu ştiu ce conductă de apă. Sau nu se fabricaseră grilajele de la balcoane. Oamenii nu se puteau muta.

Uneori, oamenii trebuiau totuşi să se mute. Şi se mutau. Blocul nu avea gazele trase. Zugrăvelile nu erau gata. Aleile nu erau nici măcar trasate, darămite să fie betonate. Magazinele încă nu erau deschise. Transportul în comun încă nu era planificat – dar oamenii erau obligaţi să se mute. Şi se mutau.

Şi se mutau în blocuri, şi iar se mai demolau douăzeci de case – iar şantier, iar praf, iar noroi! Şi se mai construiau pe trei sferturi nişte blocuri.

Şi oamenii trăiau aşa. În zgomot, în gunoi, în frig.

… sfîrşitul anilor ’80 a fost înfiorător. Cartiere întregi nu au putut fi terminate, rămînînd pentru mulţi ani pline de schelete şi de ruine.

De asta au scăpat – de ne minunăm şi azi – pîlcuri de case printre blocuri.

De asta şi azi zone socotite ca scumpe – ca Vitan, Sebastian, Aurel Vlaicu, Nerva Traian – arată încă într-un fel neterminat şi provizoriu.

Aşa se construia şi aşa se trăia. Priviţi aceste fotografii. Sînt luate înainte de Revoluţie, în cartierul Vitan – înspre strada Zizin.

 

… cîteva case şi o făbricuţă mai stăteau în picioare. Nu mult. În ‘89 dispăruseră; blocurile se ridicau în locul lor…

 

Da. S-a construit. Da, asta contează.

Dar felul în care s-a construit contează la fel de mult!

Şi s-a construit groaznic, cu ură, cu scîrbă faţă de om.

… şi astea, perpetuate, au prins rădăcini, ştiţi.

De asta şi azi se construieşte la fel. De asta zone ce Pipera-Tunari, Bragadiru, Ghencea-Domneşti arată acum la fel de oribil ca şantierele ceauşiste. De asta în aceste zone avem noroi, gunoi, mizerie şi lipsuri – pentru că… pentru ne-am obişnuit.

Da – ne-am obişnuit cu răul ăsta. Nu putem şterge zecile de ani de rău, de dispreţ, de nepăsare!

Dar putem să-ncepem să terminăm cu sechelele lăsate.

—————-

… continuăm.

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign