Teatrul de vară din parcul Bazilescu

26 februarie 2013 Andrei Slavuteanul Teen press

Teatrul de vara din Parcul Bazilescu
 

de Laura Tătaru – colaborator
foto: Antonia Panaitescu – fotoreporter

N-aţi mai auzit de acest teatru până acum, nu? Situat în inima parcului Bazilescu, această clădire minunată obişnuia să adune laolaltă nu mai puţin de 2.000 de iubitori de artă, oferindu-le posibilitatea ieşirii din cotidian prin punerea în scenă a multor evenimente culturale, teatrale sau muzicale.În prezent, este evident că trecerea timpului şi-a lăsat profund amprenta, iar amfiteatrul se află într-o stare deplorabilă. Cu toate acestea, ar fi mai bine să înclinăm balanţa către amintirea a tot ceea ce a reprezentat pentru bucureşteni acest teatru în urmă cu mulţi ani.

 

Teatrul de vara din Parcul Bazilescu
 

Teatrul de vară, edificiu realizat în Bucureşti cu ocazia Festivalului Tineretului din 1953, face parte dintr-un ansamblu de dotări costruite în aceeasi perioadă, pe Bulevardul Bucureştii Noi, reprezentative pentru arhitectura stalinistă. Structurat pe baza principiilor de compoziţie clasică, obiectul de arhitectură se caracterizează prin claritate şi echilibru. Totuşi, să nu ne pierdem în detalii!

 

Teatrul de vara din Parcul Bazilescu
 

Ce a însemnat acest teatru pentru bucureştenii din vremea comunismului? Dacă ar fi să întrebi o persoană de vârsta a treia, cu siguranţă ar zâmbi melancolic la auzul acestei întrebări şi asta pentru că ,,Teatrul de vară“ a avut un trecut faimos, fiind cel mai mare cinematograf în aer liber. Sună frumos, nu? Se obişnuia ca în verile toride lumea să se strângă aici, cu mic, cu mare, pentru a asista la piese de teatru sau alte spectacole asemănătoare. În interior, pe partea dreaptă se afla Palatul Pionierilor din sectorul 1, iar pe partea din stânga, biblioteca. Din păcate, acum este interzis accesul în teatru, din cauza probabilităţii prăbuşirilor.

Totuşi, chiar dacă din ,,Teatrul de vară“, teatrul somptuos de altădată, a rămas doar o ruină mohorâtă, asta nu înseamnă că trebuie să uităm de adevăratele valori culturale ale capitalei. El a rămas în amintirea tuturora drept o clădire armonioasă, de o remarcabilă coerenţă stilistică şi impecabil încadrată în peisajul Parcului Bazilescu.

sursa-http://www.teenpress.ro/review/locuri/teatrul-de-vara-din-parcul-bazilescu/

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign